Cottische Alpen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix + check >40000
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 26: Regel 26:
}}
}}
[[Bestand:Monviso001.jpg|{{Largethumb}}|Monviso en Visolotto]]
[[Bestand:Monviso001.jpg|{{Largethumb}}|Monviso en Visolotto]]
De '''Cottische Alpen''' ([[Frans]]: ''Alpes Cottiennes''; [[Italiaans (taal)|Italiaans]]: ''Alpi Cozie'') is het deel van de Alpen dat ligt tussen de [[Colle della Maddalena|Maddalenapas]] (Frans: Col de Larche) en de [[Col du Mont Cenis]].
De '''Cottische Alpen''' ([[Frans]]: ''Alpes Cottiennes''; [[Italiaans (taal)|Italiaans]]: ''Alpi Cozie'') is het deel van de Alpen dat ligt tussen de [[Colle della Maddalena|Maddalenapas]] (Frans: Col de Larche) en de [[Col du Mont Cenis]]. Ze vormen de grens tussen Frankrijk ([[Hautes-Alpes]] en [[Savoie (departement)|Savoie]]) en Italië ([[Piëmont]]). De hoogste berg van de Cottische Alpen is de [[Monte Viso]].

Ze vormen de grens tussen Frankrijk ([[Hautes-Alpes]] en [[Savoie (departement)|Savoie]]) en Italië ([[Piëmont]]).
Ten noorden van de Cottische Alpen liggen de [[Grajische Alpen]], ten zuiden ervan de [[Zee-Alpen (gebergte)|Zee-Alpen]], met het massief van Mercantour-Argentera. Ten westen van de Cottische Alpen liggen (van noord naar zuid): het massief van de Arves (of het massief van Cerces-Thabor, afhankelijk van de definitie), de Queyras en het Escreins-massief. De lagere Queyras scheiden het Écrins-massief van de Cottische Alpen.

Het noordelijk deel van de Cottische Alpen wordt gevormd door de zuidelijke helft van het Mont-Cenismassief en het grootste deel van het Cerces-Thabormassief. Het Mont-Cenismassief bevindt zich ruwweg tussen de [[Cime du Grand Vallon]] (Punta Bagnà) en de Mont Tour. De [[Roccamelone]] wordt niet meer tot dit massief gerekend. Onder meer de [[Aiguille de Scolette]] (3506m) en de [[Mont d'Ambin]] (3373m) worden hier tot de Cottische Alpen gerekend. Het Cerces-Thabormassief bevindt zich ten oosten van de Col du Goléon (even ten noorden van de Pic des Trois Evêchés). Onder meer de Grand Galibier (3229m) en de Pic du Thabor (3207m) horen hier in een ruimte definitie tot de Cottische Alpen. De westelijke grens van de Cottische Alpen in het Cerces-Thabor massief wordt meestal bij de [[Col du Galibier]] gelegd.

In een meer strikte definitie van de Cottische Alpen behoren het Mont Cenismassief en het Cerces-Thabormassief niet meer tot de Cottische Alpen en ligt de noordgrens van de Cottische Alpen eerder bij de Col de Montgenèvre.

Het zuidelijk deel van de Cottische Alpen wordt gevormd door het massief van Chambeyron, met onder meer de Aiguille de Chambeyron (3412m).


== Verbindingen ==
== Verbindingen ==

Versie van 3 apr 2017 17:18

Cottische Alpen
Hoogste punt Monviso (3843 m)
Locatie Frankrijk, Italië
Coördinaten 44° 45′ NB, 7° 0′ OL
Onderdeel van Alpen
Cottische Alpen (Alpen)
Cottische Alpen
Foto's
Tête des Toillies
Crete de la Taillante
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Monviso en Visolotto

De Cottische Alpen (Frans: Alpes Cottiennes; Italiaans: Alpi Cozie) is het deel van de Alpen dat ligt tussen de Maddalenapas (Frans: Col de Larche) en de Col du Mont Cenis. Ze vormen de grens tussen Frankrijk (Hautes-Alpes en Savoie) en Italië (Piëmont). De hoogste berg van de Cottische Alpen is de Monte Viso.

Ten noorden van de Cottische Alpen liggen de Grajische Alpen, ten zuiden ervan de Zee-Alpen, met het massief van Mercantour-Argentera. Ten westen van de Cottische Alpen liggen (van noord naar zuid): het massief van de Arves (of het massief van Cerces-Thabor, afhankelijk van de definitie), de Queyras en het Escreins-massief. De lagere Queyras scheiden het Écrins-massief van de Cottische Alpen.

Het noordelijk deel van de Cottische Alpen wordt gevormd door de zuidelijke helft van het Mont-Cenismassief en het grootste deel van het Cerces-Thabormassief. Het Mont-Cenismassief bevindt zich ruwweg tussen de Cime du Grand Vallon (Punta Bagnà) en de Mont Tour. De Roccamelone wordt niet meer tot dit massief gerekend. Onder meer de Aiguille de Scolette (3506m) en de Mont d'Ambin (3373m) worden hier tot de Cottische Alpen gerekend. Het Cerces-Thabormassief bevindt zich ten oosten van de Col du Goléon (even ten noorden van de Pic des Trois Evêchés). Onder meer de Grand Galibier (3229m) en de Pic du Thabor (3207m) horen hier in een ruimte definitie tot de Cottische Alpen. De westelijke grens van de Cottische Alpen in het Cerces-Thabor massief wordt meestal bij de Col du Galibier gelegd.

In een meer strikte definitie van de Cottische Alpen behoren het Mont Cenismassief en het Cerces-Thabormassief niet meer tot de Cottische Alpen en ligt de noordgrens van de Cottische Alpen eerder bij de Col de Montgenèvre.

Het zuidelijk deel van de Cottische Alpen wordt gevormd door het massief van Chambeyron, met onder meer de Aiguille de Chambeyron (3412m).

Verbindingen

In het gebergte zijn een groot aantal bergpassen aangelegd die de verbinding vormen tussen de dalen. De belangrijkste hiervan zijn de Agnelpas, Col d'Izoard, Col de Montgenèvre, Col du Mont Cenis en Col de Vars. In 1980 werd de 13 kilometer lange Fréjustunnel voor verkeer opengesteld die het Italiaanse Bardonecchia met het Franse Modane verbindt. Deze loopt parallel aan de spoortunnel met dezelfde naam die al sinds 1870 in gebruik was.

Bergtoppen

De belangrijkste bergtoppen van de Cottische Alpen:

Naam Hoogte
Monviso 3843
Viso di Vallante 3672
Pierre Menue 3505
Aiguille de Chambeyron 3412
Bric de Chambeyron 3388
Pic de la Font Sancte 3387
Rognosa d'Etache 3385
Dents d'Ambin 3382
Rocca d'Ambin 3377
Punta Ferrant 3364
Visolotto 3354