Industrialisatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  2 jaar geleden
k
Wijzigingen door 84.28.76.182 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door De Wikischim
k (Wijzigingen door 84.28.76.182 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door De Wikischim)
Label: Terugdraaiing
'''Industrialisatie''' is het proces van veranderingen in het [[productieproces]] door [[mechanisatie]] en de daaropvolgende veranderingen in de [[productieorganisatie]], zoals de invoering van het [[fabriekssysteem]]. Het betreft dus niet alleen technologische, maar ook sociale veranderingen. Hierdoor wordt de [[Economie (systeem)|economie]] van een [[samenleving]] steeds sterker afhankelijk van de industriële [[productie]] in plaats van de opbrengsten van [[landbouw]] en [[huisnijverheid]].
 
In een periode van industrialisatie, wordt arbeid, die traditioneel vooral werd gedaan met behulp van spierkracht van [[Arbeider|mens]] en [[Paardenkracht|dier]], in toenemende mate verricht door [[machine]]s.
 
De eerste industriegebieden vormden zich in de tweede helft van de [[achttiende eeuw]] in [[Koninkrijk Groot-Brittannië|Groot-Brittannië]] en niet veel later ook in [[België]]. De machines werden er eerst nog met waterkracht, maar wat later vooral door [[stoom]] aangedreven. Deze ontwikkeling werd begunstigd door de aanwezigheid van [[steenkool]] en [[IJzererts|ijzererts]].
18.997

bewerkingen

Navigatiemenu