Balfour Stewart: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  1 jaar geleden
k
→‎Biografie: Verleden tijd
k (→‎Biografie: schrijffoutje)
k (→‎Biografie: Verleden tijd)
Hij genoot zijn onderwijs in Dundee en studeerde natuurkunde aan de [[Universiteit van St Andrews]] en de [[Universiteit van Edinburgh]]. Aansluitend op zijn studie werd hij in 1856 de assistent van [[James David Forbes]]. Hij was met name geïnterresseerd in vraagstukken omtrent warmte, [[meteorologie]] en [[aardmagnetisme]].
 
Steward werd in 1859 benoemd tot directeur van het Kew-observatorium, dat onderdeel was van de ''British Association for the Advancement of Science''. Hier deed hij onderzoek naar meteorologie en de invloed van [[zonnevlek]]ken en aardmagnetische versterkingen op het klimaat. In 1870, het jaar waarin hij zeer ernstig gewond raakte in een spoorwegongeval, werd hij benoemd tot hoogleraar fysica aan [[Universiteit van Manchester|Owens College in Manchester]]. Deze positie behield hij tot aan zijn overlijden, wat plaatsvindplaatsvond nabij de Ierse plaats [[Drogheda]] op 19 december 1887.
 
Hij was de auteur van verscheidene tekstboeken over de wetenscap en schreef ook het artikel over aardmagnetisme in negende editie van de [[Encyclopædia Britannica]]. Samen met Schotse hoogleraar [[Peter Guthrie Tait]] schreef hij de "''Unseen Universe''" (1875), in eerste instantie anoniem uitgegeven, die was bedoeld om de tegenstrijdigheden tussen religie en wetenschap te bevechten. Ter waardering van zijn werk ontving hij in 1868 de [[Rumford Medal]] van de [[Royal Society]].
49.713

bewerkingen

Navigatiemenu