Overleg:Beleg van Bonn (1673): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
:::Er staat ook vrij duidelijk dat de ''Fransen'' een stad in het aartsbisdom van Keulen overgeven. Hoe duidelijk wil je hebben dat er in 1703 een alliantie was tussen de Fransen en het aartsbisdom Keulen? Dat aartsbisdom was niet door de Fransen veroverd... Deze nogal partijdige kaart (en de makers daarvan, die het verspreiden van propaganda voor de 'goede zaak' - deze oorlog - tot doel hadden, valt niets te verwijten) kan daarom qua nomenclatuur niet dan met grote voorzichtigheid worden gebruikt als bron voor een objectief Wikipedia-artikel. Er was wel degelijk een Frans-Keulse alliantie. Dat die niet goed zichtbaar is op de kaart, is logisch, want Keulenaren en Fransen die zich buiten de stad waagden, zullen zonder pardon zijn doodgeschoten of gevangengenomen. Zijn alle allianties volgens jou geallieerden? Dan moet er hier dus gewijzigd worden, want in 1673 was er hier zowel een alliantie met daarin de Republiek als een alliantie met daarin Frankrijk. Dan schept 'geallieerde overwinning' geen duidelijkheid, maar slechts verwarring. [[Gebruiker:Wwian1|Wwian1]] ([[Overleg gebruiker:Wwian1|overleg]]) 13 jun 2019 18:17 (CEST)
::::Taalkundig gezien kunnen alle allianties met evenveel recht als geallieerden worden aangemerkt, dat lijkt me evident. Maar je opmerkingen zijn scherp, waarvoor dank, en ik ben het er volledig mee eens. Het artikel zou herschreven kunnen worden, evenwel is er met dit zinsdeel los beschouwd niets mis: "het geallieerde leger onder leiding van stadhouder Willem III en de keizerlijke opperbevelhebber Montecuccoli" etc., alleen zou inderdaad ook de andere alliantie alszodanig genoemd moeten worden. [[Gebruiker:Jürgen Eissink|Jürgen Eissink]] ([[Overleg gebruiker:Jürgen Eissink|overleg]]) 13 jun 2019 18:29 (CEST).
:::::Oké, dank voor de duidelijkheid over je standpunt. Als er alleen Fransen of alleen Keulenaren in Bonn hadden gezeten, was 'geallieerden' taalkundig inderdaad een zeer goede omschrijving geweest, en bepaald geen POV. Nu is er dus onduidelijkheid, en dus lijkt het mij belangrijk om het woord weg te halen, want anders wekken we de indruk dat er alleen Fransen in Bonn zaten. Ik wil het artikel ergens vandaag of morgen wel even herschrijven. [[Gebruiker:Wwian1|Wwian1]] ([[Overleg gebruiker:Wwian1|overleg]]) 13 jun 2019 18:35 (CEST)
7.199

bewerkingen

Navigatiemenu