Goede Disendach: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  1 jaar geleden
dielven -> dolven
(dielven -> dolven)
 
De machtsstrijd tussen de twee machtigste [[Gilde (beroepsgroep)|gilden]] van de stad was al een tijdje aan de gang. Op 2 mei 1345, ''Kwade Maandag'', hadden de wevers een 500 volders samen met hun deken gedood op de [[Vrijdagmarkt (Gent)|Vrijdagmarkt]]. Op 24 juli doodt de wever [[Thomas Denijs]], de toenmalig leider van de opstand, de lakenkoopman [[Jacob van Artevelde]]
 
Minder dan vier jaar later werd in de straten van Gent opnieuw een bloedige strijd uitgevochten tussen beide groepen. De wevers, die tot dat moment feitelijk de dienst uitmaakten, dielvendolven het onderspit tegen de [[volder]]s en moesten toestaan dat Gent het gezag van [[Lodewijk van Male]] aanvaardde. Die was na de dood van zijn vader [[Lodewijk II van Nevers]] in 1346 formeel [[Lijst van graven van Vlaanderen|Graaf van Vlaanderen]] geworden, maar hij werd niet als zodanig erkend in Gent. Op ''Goede Disendach'' kwam daar verandering in en kreeg Lodewijk van Male daadwerkelijk gezag over de stad.
 
De onderwerping aan de Graaf van Vlaanderen betekende een verschuiving van de Gentse positie in de roerige internationale betrekking van dat moment. In de context van de [[Honderdjarige Oorlog]] die op dat moment woedde en de strijd tussen Frankrijk en Engeland had het Graafschap Vlaanderen namelijk partij gekozen voor de Fransen.
13.538

bewerkingen

Navigatiemenu