Februari: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Versie 57709670 van 2A02:1810:2804:B000:A96F:2457:606E:219B (overleg) ongedaan gemaakt. Geen persoonlijke info.
Label: Ongedaan maken
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Misbruikfilter: Kwebbelen Misbruikfilter: Leeghalen Visuele tekstverwerker Misbruikfilter: Experimenteren
Regel 2: Regel 2:
[[Bestand:Les Très Riches Heures du duc de Berry février.jpg|thumb|Februari, van ''[[Les Très Riches Heures du duc de Berry]]'']]
[[Bestand:Les Très Riches Heures du duc de Berry février.jpg|thumb|Februari, van ''[[Les Très Riches Heures du duc de Berry]]'']]
[[Bestand:Book of hours Wolfgang Hopyl - KW 172 C 21 - 03r.jpg|thumb|Februari in het [[Getijdenboek Wolfgang Hopyl]]]]
[[Bestand:Book of hours Wolfgang Hopyl - KW 172 C 21 - 03r.jpg|thumb|Februari in het [[Getijdenboek Wolfgang Hopyl]]]]
hoiiiiiiiiiiiiiiiii = halloooooooo
'''Februari''' is de tweede [[maand]] van het jaar in de [[gregoriaanse kalender]]. De maand heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in [[Schrikkeljaar|schrikkeljaren]]. Daarmee is februari de kortste maand van het jaar.

== Romeinse kalender: invoering van de maand februari ==
In de oudste versie van [[Romeinse kalender]], die tien maanden telde, kwamen de maanden [[januari]] en februari nog niet voor. Het jaar begon met [[maart]]. [[December]] was de laatste maand van het jaar en deze maand werd gevolgd door een periode die geen eigen naam had.

In de zevende eeuw voor Christus werden er twee maanden aan het Romeinse kalenderjaar toegevoegd, die de namen januari en februari kregen. Februari was in eerste instantie de nieuwe laatste maand van het jaar. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning [[Numa Pompilius]].<ref>{{en}}[http://www.webexhibits.org/calendars/calendar-roman.html ''Early Roman Calendar''], webexhibits.org</ref> De [[schrikkeldag]] verrekende men logischerwijze aan het einde van het jaar, dus aan het eind van februari. Later werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede.<ref>Onze Taal, [https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/namen-van-maanden Namen van maanden]</ref> De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

== Naamsverklaringen ==
De maand is genoemd naar de [[Romeinse god]] [[Februus]], de god van de purificatie/onderwereld. Bij de oude Romeinen was februari namelijk de maand van de grote reiniging en boetedoening (''de februa''). Zij vierden in deze maand hun [[Lupercalia]], reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod [[Lupercus]].

In deze zelfde periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duidden deze feesten aan met de naam [[Spurcalia]], naar het [[Latijn]]se woord ''spurcus'' dat smerig betekent.

=== Foutieve etymologie ===
De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord [[sprokkelen]]. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse ''sporkelen'', dat ''springen'' betekent. Dit slaat op het feit dat het aantal dagen eens in de vier jaar een dag ''verspringt''. In veel Oudnederlandse teksten wordt ''sporcle'' gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later vatte de gedachte post dat dit woord een verbastering was van ''sprokkel''.
{{Zie ook|Zie ook [[Oudnederlandse maandnamen]].}}

== Andere namen ==
* Romeinse naam: ''Mensis Februaris''
* Joodse naam: ''Adar''
* Alternatieve namen in het Nederlands: ''sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand, selle [Middelnederlands]<ref>J. Verdam en C.H. Ebbinge Wubben, ''Middelnederlandsch handwoordenboek'' ('s-Gravenhage: Martinus Nijhoff, herz. ed. 1932) s.v. "selle"; ook: zelle, sille, sulle, sel, zul, sellemaent, etc.</ref>'' (zie ook [[Oude Nederlandse maandnamen]])

== Meteorologie ==
Op het [[noordelijk halfrond]] is februari de derde en laatste maand van de [[meteorologische winter]]. De gemiddelde temperatuur ligt over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari, al zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar.<ref>{{en}}[http://wxguys.ssec.wisc.edu/2011/01/22/what-is-the-coldest-time-of-the-year/ What is the Coldest Time of the Year?], wxguys.ssec.wisc.edu</ref>

Op het [[zuidelijk halfrond]] is februari de derde en laatste maand van de [[meteorologische zomer]].


=== Weerstatistieken Nederland en België ===
=== Weerstatistieken Nederland en België ===

Versie van 13 jan 2021 15:16

jan februari mrt
<< 1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 (30) >>
Februari, van Les Très Riches Heures du duc de Berry
Februari in het Getijdenboek Wolfgang Hopyl

hoiiiiiiiiiiiiiiiii = halloooooooo

Weerstatistieken Nederland en België

Varia

  • Carnaval heeft geen vaste datum, maar valt meestal in februari (zie Carnaval#Datum van carnaval).
  • De sterrenbeelden in februari zijn Waterman en Vissen.
  • Februari telt iedere keer als het jaartal deelbaar is door 4, 29 dagen in plaats van 28 dagen. Uitzondering is het als dat jaar een overgang naar de volgende eeuw is, zoals 1900. Op die uitzondering is er nog de uitzondering dat ieder eeuwjaar, deelbaar door 400, zoals het jaar 2000, wél weer een schrikkeljaar is.
  • 30 februari wordt aangeduid als een niet bestaande datum. Toch is deze datum in de geschiedenis drie keer voorgekomen.

Afbeeldingen

Op andere Wikimedia-projecten