Laurazië: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 6: Regel 6:


== Laurazië ==
== Laurazië ==
Vervolgens botsten zo'n 290–300 Ma [[Kazachstania]] en Siberia tegen Larussië om Laurazië te vormen. Aan het einde van het [[Mesozoïcum]] splitste Laurazië af van Pangea. Het [[paleocontinent]] bestond uit het merendeel van de landmassa's die tegenwoordig deel uitmaken van het [[noordelijk halfrond]].
Vervolgens botsten zo'n 290–300 Ma [[Kazachstania]] en [[Siberisch Kraton|Siberia]] tegen Larussië om Laurazië te vormen. Aan het einde van het [[Mesozoïcum]] splitste Laurazië af van Pangea. Het [[paleocontinent]] bestond uit het merendeel van de landmassa's die tegenwoordig deel uitmaken van het [[noordelijk halfrond]].


Laurazië brak ongeveer 200 miljoen jaar geleden uiteen in twee continenten: het huidige [[Noord-Amerika]] en [[Eurazië]], waar het Indisch en Arabisch schiereiland niet toe gerekend worden.
Laurazië brak ongeveer 200 miljoen jaar geleden uiteen in twee continenten: het huidige [[Noord-Amerika]] en [[Eurazië]], waar het Indisch en Arabisch schiereiland niet toe gerekend worden.

Versie van 22 sep 2021 15:02

De Aarde tijdens het Trias

Laurazië was een supercontinent dat met het zuidelijkere Gondwana het supercontinent Pangea vormde.

Laurussië

Zo'n 400 miljoen jaar geleden of 400 Ma tijdens de Caledonische orogenese ontstond Laurussië, ook wel Old Red Sandstone Continent of Proto-Laurazië. Laurussië kwam in botsing met Gondwana en vormde zo Pangea.

Laurazië

Vervolgens botsten zo'n 290–300 Ma Kazachstania en Siberia tegen Larussië om Laurazië te vormen. Aan het einde van het Mesozoïcum splitste Laurazië af van Pangea. Het paleocontinent bestond uit het merendeel van de landmassa's die tegenwoordig deel uitmaken van het noordelijk halfrond.

Laurazië brak ongeveer 200 miljoen jaar geleden uiteen in twee continenten: het huidige Noord-Amerika en Eurazië, waar het Indisch en Arabisch schiereiland niet toe gerekend worden.

De zoogdiergroep Laurasiatheria heeft zich waarschijnlijk op dit paleocontinent Laurazië ontwikkeld.

Zie ook