Associatie (psychologie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Link naar doorverwijspagina Ratio gewijzigd in Rede met DisamAssist.
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Bij '''associatie''' worden in [[cognitie|gedachten]] verschillende zaken met elkaar [[cognitief proces|in verband gebracht]]. Het gelegde verband kan [[realiteit|reëel]] zijn en op [[Rede|ratio]]nele conclusies of waarneming berusten. Een associatie is kan ook niet-reëel zijn, bijvoorbeeld gebaseerd op een [[generalisatie|veralgemenisering]] of op een [[vooroordeel]]. In de associatieve of [[symbolisme|symbolische]] [[poëzie]] wordt gebruikgemaakt van associaties.
'''Associatie''' is het in [[cognitie|gedachten]] verschillende zaken met elkaar [[cognitief proces|in verband brengen]]. Het gelegde verband kan [[realiteit|reëel]] zijn en op [[Rede|ratio]]nele conclusies of waarneming berusten. Een associatie is kan ook niet-reëel zijn, zoals gebaseerd op een [[generalisatie|veralgemenisering]] of op een [[vooroordeel]]. In de associatieve of [[symbolisme|symbolische]] [[poëzie]] wordt gebruikgemaakt van associaties.


In de [[psychoanalyse]] wordt "vrije" associatie gevraagd aan de cliënt, om inzicht te krijgen in dieperliggende motieven en ervaringen. De cliënt moet "zonder nadenken" zeggen wat hem te binnen schiet bij het horen van een naam of een begrip. Het is dan aan de [[therapeut]] om daar een patroon of verklaring in te ontdekken.
In de [[psychoanalyse]] wordt vrije associatie gevraagd aan de cliënt om inzicht te krijgen in dieperliggende motieven en ervaringen. De cliënt moet zonder nadenken zeggen wat deze te binnenschiet bij het horen van een naam of een begrip. Het is dan aan de [[therapeut]] om daar een patroon of verklaring in te ontdekken.


'''Associëren''' is in gedachten vrijelijk verschillende zaken met elkaar in verband brengen teneinde dieperliggende of onbewuste motieven of beweegredenen in kaart te brengen. De uitkomsten kunnen inzicht bieden in patronen van gedrag, overtuigingen, cultuurwaarden. Reflecteren hierop kan een bijdrage leveren aan (ontwikkelen van) meer zelfinzicht of objectiveren van ontstane overtuigingen.
'''Associëren''' is in gedachten vrijelijk verschillende zaken met elkaar in verband brengen teneinde dieperliggende of onbewuste motieven of beweegredenen in kaart te brengen. De uitkomsten kunnen inzicht bieden in patronen van gedrag, overtuigingen, cultuurwaarden. Reflecteren hierop kan een bijdrage leveren aan (ontwikkelen van) meer zelfinzicht of objectiveren van ontstane overtuigingen.


== Rechtstreekse associatie ==
== Voorbeelden ==

<u>Een rechtstreekse associatie</u>:
*Een bepaald muziekstuk kan een associatie oproepen met een bepaalde situatie of een bepaalde persoon.
*Een bepaald muziekstuk kan een associatie oproepen met een bepaalde situatie of een bepaalde persoon.
*'''Restaurants''' hebben altijd met '''eten''' te maken.
*Restaurants hebben altijd met eten te maken.
*Om een '''diploma''' te halen moet je '''studeren'''.
*Om een diploma te halen moet gestudeerd worden.

<u>Indirecte associatie</u>:
*Dit is een uitspraak van een '''politicus''' → Veel politici liegen → Dus deze uitspraak is een '''leugen'''
*Die man is erg '''rijk''' → Wie rijk is kan dure dingen kopen → Het horloge van die man zal wel erg '''duur''' zijn


== Indirecte associatie ==
*Waarom wordt Sinterklaas in een [[Sinterklaas kapoentje|lied]] een [[kapoen]]tje genoemd? De volgende associaties kunnen een rol spelen:
*Dit is een uitspraak van een politicus → Veel politici liegen → Dus deze uitspraak is een leugen
**Sinterklaas is een '''[[bisschop]]''', daarom [[celibaat|celibatair]] en heeft dus geen [[seksualiteit|seksuele]] omgang; een kapoen is een [[castratie|'''gecastreerde''']] '''haan''' en heeft dus eveneens geen seksuele omgang.<BR>→ Sinterklaas is dus een soort kapoen.
*Die man is erg rijk → Wie rijk is kan dure dingen kopen → Het horloge van die man zal wel erg duur zijn
**Sinterklaas heeft een '''rode jas''' aan; een kapoentje is een [[lieveheersbeestje]] en heeft eveneens een '''rood "jasje"''' aan.<BR>→ Sinterklaas is dus een soort kapoentje.


<u>Een reeks opeenvolgende associaties</u>:
== Opeenvolgende associaties ==
*De lijm moet eerst nog '''drogen''' → Als het buiten weer droog is zal de '''zon''' ook wel gaan schijnen → Tijdens mijn laatste '''vakantie''' was er veel zon → Ik zou best '''op vakantie willen''' → De '''buren''' zijn ook op vakantie → Zal ik de buren uitnodigen voor mijn '''verjaardag'''? → enzovoort
*De lijm moet eerst nog drogen → Als het buiten weer droog is zal de zon ook wel gaan schijnen → Tijdens mijn laatste vakantie was er veel zon → Ik zou best op vakantie willen → De buren zijn ook op vakantie → Zal ik de buren uitnodigen voor mijn verjaardag? → enzovoort


Een [[droom]] kenmerkt zich door een snelle opeenvolging van associaties. Achteraf is vaak moeilijk te volgen waarom de koppelingen die tijdens de droom ontstonden als logisch ervaren werden.
Een [[droom]] kenmerkt zich door een snelle opeenvolging van associaties. Achteraf is vaak moeilijk te volgen waarom de koppelingen die tijdens de droom ontstonden als logisch ervaren werden.

Versie van 24 sep 2021 10:23

Associatie is het in gedachten verschillende zaken met elkaar in verband brengen. Het gelegde verband kan reëel zijn en op rationele conclusies of waarneming berusten. Een associatie is kan ook niet-reëel zijn, zoals gebaseerd op een veralgemenisering of op een vooroordeel. In de associatieve of symbolische poëzie wordt gebruikgemaakt van associaties.

In de psychoanalyse wordt vrije associatie gevraagd aan de cliënt om inzicht te krijgen in dieperliggende motieven en ervaringen. De cliënt moet zonder nadenken zeggen wat deze te binnenschiet bij het horen van een naam of een begrip. Het is dan aan de therapeut om daar een patroon of verklaring in te ontdekken.

Associëren is in gedachten vrijelijk verschillende zaken met elkaar in verband brengen teneinde dieperliggende of onbewuste motieven of beweegredenen in kaart te brengen. De uitkomsten kunnen inzicht bieden in patronen van gedrag, overtuigingen, cultuurwaarden. Reflecteren hierop kan een bijdrage leveren aan (ontwikkelen van) meer zelfinzicht of objectiveren van ontstane overtuigingen.

Rechtstreekse associatie

  • Een bepaald muziekstuk kan een associatie oproepen met een bepaalde situatie of een bepaalde persoon.
  • Restaurants hebben altijd met eten te maken.
  • Om een diploma te halen moet gestudeerd worden.

Indirecte associatie

  • Dit is een uitspraak van een politicus → Veel politici liegen → Dus deze uitspraak is een leugen
  • Die man is erg rijk → Wie rijk is kan dure dingen kopen → Het horloge van die man zal wel erg duur zijn

Opeenvolgende associaties

  • De lijm moet eerst nog drogen → Als het buiten weer droog is zal de zon ook wel gaan schijnen → Tijdens mijn laatste vakantie was er veel zon → Ik zou best op vakantie willen → De buren zijn ook op vakantie → Zal ik de buren uitnodigen voor mijn verjaardag? → enzovoort

Een droom kenmerkt zich door een snelle opeenvolging van associaties. Achteraf is vaak moeilijk te volgen waarom de koppelingen die tijdens de droom ontstonden als logisch ervaren werden.