LZ127 Graf Zeppelin: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wikiken (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Aliter (overleg | bijdragen)
Von Zeppelin heeft de Zeppelin niet uitgevonden.
Regel 1: Regel 1:
De '''Graf Zeppelin''' was een grote [[zeppelin]], gebruikt in het begin van de 20e eeuw, die genoemd was naar Graaf [[Graf von Zeppelin|Ferdinand von Zeppelin]], de uitvinder van de zeppelin.
De '''Graf Zeppelin''' was een grote [[zeppelin]], gebruikt in het begin van de 20e eeuw, die genoemd was naar Graaf [[Graf von Zeppelin|Ferdinand von Zeppelin]], de ontwikkelaar van de zeppelin.


<div style="float: right; margin: 1em 1em 1em 1em;text-align: center;">[[afbeelding:graf_zeppelin.jpg|250px]]<br><center>'''Graf Zeppelin'''<br><small>''Het meest gebruikte luchtschip in de geschiedenis.''</small></center></div>
<div style="float: right; margin: 1em 1em 1em 1em;text-align: center;">[[afbeelding:graf_zeppelin.jpg|250px]]<br><center>'''Graf Zeppelin'''<br><small>''Het meest gebruikte luchtschip in de geschiedenis.''</small></center></div>


== Inleiding ==
== Inleiding ==
De LZ-127 "Graf Zeppelin" werd genoemd naar Graaf Ferdinand von Zeppelin, de [[Duitsland|Duitse]] uitvinder van deze grote luchtschepen. Hij is gemaakt in het bedrijf van de graaf, maar die was zelf in [[1917]] overleden. Het schip was 236,6 meter lang, en had een volume van 105.000 m³. Toen hij op [[18 september]] [[1928]] zijn eerste vlucht maakte was hij de de grootste zeppelin die ooit gebouwd was.
De LZ-127 "Graf Zeppelin" werd genoemd naar Graaf Ferdinand von Zeppelin, de [[Duitsland|Duitse]] ontwikkelaar van deze grote luchtschepen. De LZ-127 is gemaakt in het bedrijf van de graaf, maar die was zelf in [[1917]] overleden. Het schip was 236,6 meter lang, en had een volume van 105.000 m³. Toen hij op [[18 september]] [[1928]] zijn eerste vlucht maakte was hij de de grootste zeppelin die ooit gebouwd was.


==Doel van de Graf zeppelin==
==Doel van de Graf zeppelin==

Versie van 26 nov 2004 21:32

De Graf Zeppelin was een grote zeppelin, gebruikt in het begin van de 20e eeuw, die genoemd was naar Graaf Ferdinand von Zeppelin, de ontwikkelaar van de zeppelin.


Graf Zeppelin
Het meest gebruikte luchtschip in de geschiedenis.

Inleiding

De LZ-127 "Graf Zeppelin" werd genoemd naar Graaf Ferdinand von Zeppelin, de Duitse ontwikkelaar van deze grote luchtschepen. De LZ-127 is gemaakt in het bedrijf van de graaf, maar die was zelf in 1917 overleden. Het schip was 236,6 meter lang, en had een volume van 105.000 m³. Toen hij op 18 september 1928 zijn eerste vlucht maakte was hij de de grootste zeppelin die ooit gebouwd was.

Doel van de Graf zeppelin

Oorspronkelijk was de LZ-127 bedoeld voor experimenten en demonstraties, om de weg vrij te maken voor regelmatig zeppelin-vervoer, maar hij vervoerde ook passagiers en post om de kosten te dekken. In oktober 1928 reisde het schip op zijn eerste lange-afstandsreis naar Lakehurst, New Jersey, waar de bemanning feestelijk onthaald werd. De Graf Zeppelin bezocht later verschillende plaatsen in Duitsland, Italië, Palestina en Spanje. Een tweede reis naar de Verenigde Staten werd afgeblazen in Frankrijk door een storing in de motoren in mei 1929.

Rond de aarde

In augustus 1929 vertrok de LZ 127 op een tocht rond de Aarde. De groeiende populariteit van de 'reus van de lucht' zorgde ervoor dat Zeppelins bedrijfschef Hugo Eckener geen moeite had om sponsors te vinden. Een van deze sponsors was de Amerikaanse persgigant William Randolph Hearst, die vroeg op de ronde te starten in Lakehurst. Van daar vloog de "Graf Zeppelin" naar Friedrichshafen, dan naar Tokyo, Los Angeles en terug naar Lakehurst. Na 21 dagen, 5 uur en 31 minuten kwam de zeppelin aan. Inclusief de reis naar en terug van Friedrichshafen naar Lakehurst had de Zeppelin 49.618 km afgelegd.

In het volgende jaar nam de "Graf Zeppelin" enkele reizen rond Europa, en na een succesvolle tour van Zuid-Amerika in mei 1930, werd het besloten om de eerste regelmatige transatlantische luchtlijn te openen. Ondanks het begin van de Grote Depressie en concurrentie van de snellere vliegtuigen transporteerde de LZ 127 steeds meer passagiers. De Zeppelin bereikte in juli 1931 de Noordpool, wat indertijd een droom van Zeppelin was geweest, die hij twintig jaar eerder door de oorlog niet had kunnen uitvoeren.

Eckener wilde het succesvolle schip aanvullen met een tweede, gelijkaardig schip, maar de ramp met de Britse R 101 in 1931 zorgde er voor dat het Zeppelin-bedrijf de veiligheid van schepen gevuld met waterstof opnieuw onderzocht. Hierop werd er een luchtschip ontwerpen, de LZ 129, dat met Helium gevuld zou worden. Duitsland kon echter door het handelsembargo van de Verenigde Staten niet aan voldoende helium geraken, en het schip, de Hindenburg, werd na extra veiligheidsaanpassingen uiteindelijk toch gevuld met waterstof.

Na de Hindenburg ramp

Na de ramp met de Hindenburg was het geloof in de veiligheid van de zeppelins spectaculair gedaald, en het bedrijf kon nog maar moeilijk aan klanten komen. Een maand na de ramp was de LZ 127 uit de vaart gehaald, en werd omgevormd tot een museum. Het einde van de Graf Zeppelin kwam met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In maart 1940 besloot Hermann Göring om de resterende zeppelins uit elkaar te halen, en de aluminium delen werden gebruikt in de oorlogsindustrie.