Oceanische spreiding: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  13 jaar geleden
spellingsfout gecorrigeerd met AWB
 
(spellingsfout gecorrigeerd met AWB)
'''Oceanische spreiding''' is het proces dat volgens de theorie van [[platentektoniek]] plaatsvindt op [[divergentie|divergente]] grenzen (voornamelijk [[mid-oceanische rug]]gen) tussen [[tektonische plaat|tektonische platen]].
 
Aangedreven door een divergente stroming in de mantel, zal de [[Aardkorstaardkorst]] uit elkaar drijven bij de divergente plaatgrens, waardoor de korst daar [[korstverdunning|verdunt]]. Uit de [[Aardmantelaardmantel]] komt warm materiaal met een [[mafisch]]e samenstelling omhoog in de vorm van [[magma]], dat de ruimte die in de korst ontstaat door de verdunning opvult. Dit magma zorgt voor [[vulkanisme]] (zogenaamd [[black smoker]] vulkanisme) op de plaatgrens.
 
Als de magma aan het oppervlak komt (de oceaanbodem), wordt het [[lava]] genoemd. De nieuw ontstane korst van gestolde magma en lava zal door de divergente beweging weg bewegen van de plaatgrens, waar dan weer meer nieuwe korst kan ontstaan. Op die manier wordt [[oceanische korst]] gevormd.
Het proces van oceanische spreiding werd in 1961 bedacht door de [[verenigde Staten|Amerikaan]] [[Harry Hammond Hess|H.H. Hess]], om een verklaring te geven voor het uit elkaar bewegen van de [[continent]]en.
 
[[categorieCategorie:tektoniekTektoniek]]
23.315

bewerkingen

Navigatiemenu