Guus Geluk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Casper (overleg | bijdragen)
feiten iets aangepast
Regel 1: Regel 1:
'''Guus Geluk''' is een [[stripboek|stripfiguur]] bedacht door [[Carl Barks]]. Zijn vader heet Luuk Gans (Luke Goose) en zijn moeder heet Trijntje Duck (Daphne Duck). Trijntje Duck verscheen voor het eerst in het verhaal De bezetter van Fort Duckburg. Guus' ouders zijn gestorven omdat ze teveel aten bij een gratis picknick. Guus is daarna geadopteerd door Matilda Duck. Guus verscheen voor het eerst in het verhaal Wintertime Wager, in 1948. Hij is de neef van [[Donald Duck (tekenfilm- en stripheld)|Donald Duck]]; beiden zijn kleinkinderen van [[Oma Duck]] en [[Wilhelmus Duck]].
'''Guus Geluk''' is een [[stripboek|stripfiguur]] bedacht door [[Carl Barks]]. Zijn vader heet Fortunus Geluk (Luke Goose) en zijn moeder heet Trijntje Duck (Daphne Duck). Trijntje Duck verscheen voor het eerst in het verhaal De bezetter van Fort Duckburg. Guus' ouders zijn gestorven omdat ze teveel aten bij een gratis picknick. Guus is daarna geadopteerd door Dora Duck de zus van oom Dagobert. Guus verscheen voor het eerst in het verhaal Wintertime Wager, in 1948. Hij is de neef van [[Donald Duck (tekenfilm- en stripheld)|Donald Duck]]; beiden zijn kleinkinderen van [[Oma Duck]] en [[Wilhelmus Duck]].
Guus Geluk is de eeuwige rivaal van Donald Duck. Zijn vader is de geluksvogel Fortunus Geluk en zijn moeder Trijntje Duck (bedacht door [[Keno Don Rosa]]). Omdat zijn beide ouders erg veel geluk hadden is hijzelf ook een verschrikkelijke bofkont. Alles zit hem mee, hij vindt portemonnees op straat, hij
Guus Geluk is de eeuwige rivaal van Donald Duck. Zijn vader is de geluksvogel Fortunus Geluk en zijn moeder Trijntje Duck (bedacht door [[Keno Don Rosa]]). Omdat zijn beide ouders erg veel geluk hadden is hijzelf ook een verschrikkelijke bofkont. Alles zit hem mee, hij vindt portemonnees op straat, hij

Versie van 28 feb 2007 10:17

Guus Geluk is een stripfiguur bedacht door Carl Barks. Zijn vader heet Fortunus Geluk (Luke Goose) en zijn moeder heet Trijntje Duck (Daphne Duck). Trijntje Duck verscheen voor het eerst in het verhaal De bezetter van Fort Duckburg. Guus' ouders zijn gestorven omdat ze teveel aten bij een gratis picknick. Guus is daarna geadopteerd door Dora Duck de zus van oom Dagobert. Guus verscheen voor het eerst in het verhaal Wintertime Wager, in 1948. Hij is de neef van Donald Duck; beiden zijn kleinkinderen van Oma Duck en Wilhelmus Duck.

Guus Geluk is de eeuwige rivaal van Donald Duck. Zijn vader is de geluksvogel Fortunus Geluk en zijn moeder Trijntje Duck (bedacht door Keno Don Rosa). Omdat zijn beide ouders erg veel geluk hadden is hijzelf ook een verschrikkelijke bofkont. Alles zit hem mee, hij vindt portemonnees op straat, hij wint constant reizen naar mooie eilanden en de loterij. Hij heeft een hekel aan werken en heeft dat dan ook maar een keer in zijn leven gedaan. Hij schaamt zich daar zo voor dat hij het geld dat hij daarmee verdiend heeft in een kluis heeft opgeborgen.

Bovendien is hij, net als Donald, verliefd op Katrien. En omdat Donald altijd pech heeft gaat Guus er vaak met Katrien vandoor.

Kortom, hoewel Guus niet altijd eerlijk speelt is hij een grote bofkont.

Guus is overigens een gans, als op zijn Amerikaanse naam moet worden afgegaan.

Buitenlandse namen

Guus Geluk heet in de andere talen

  • Engels: Gladstone Gander
  • Deens: Fætter Højben
  • Duits: Gustav Gans
  • Fins: Hannu Hanhi
  • Frans: Gontran Bonheur
  • Hongaars: Gúnár Gusztáv
  • Italiaans: Gastone Paperone
  • Russisch: Γледстун Γендерь / Gledstoun Gender
  • Spaans: Narciso Bello of Glad Consuerte of Panfilo Ganso
  • Zweeds: Alexander Lukas