Psoesennes II: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Advance (overleg | bijdragen)
sp
Wijzigingen hersteld tot de versie na de laatste wijzigingen door Advance
(geen verschil)

Versie van 9 aug 2007 22:15

Sjabloon:DynastieEgypte

Psusennes II was laatste farao van de 21e Dynastie. Zijn naam betekent: "De ster die verschijnt in de stad, Geliefd door Amon". Zijn tweede naam betekent: "Afbeelding van de transformatie van Re, gekozen door Ra".

Biografie

In tegenstelling tot zijn voorgangers en opvolgers is er minder bekend van deze farao. Psusennes II wordt niet zo vaak genoemd in de contemporaine historische bronnen. Dit zou ook kunnen omdat misschien Psussennes II en III een en dezelfde farao of hogepriester waren. Hij wordt genoemd door Manetho met 14 of 35 jaren van regering. Rolf Krauss heeft een theorie dat de regeringsperiode voor Psusennes II 24 jaar langer is dan wordt gegeven door Manetho. Dit is gebaseerd op persoonlijke informatie van een bron uit de tijd van Sjosjenk I, de Dakhla-stele, die een referentie bevat naar een landregister uit de tijd van farao Psusennes.

Het graf

Het bestaan van de farao kan bevestigd worden door de ontdekking van zijn mummie in het grafcomplex in Tanis. De mummie was van goud en een gouden ureaus is gevonden in het graf. Er zijn een aantal spullen waarop bevestigd wordt dat Psusennes II echt heeft geregeerd. In de annalen van de priesters van Amon te Karnak komt Psusennes II en III voor, er zijn een aantal objecten die Psusennes en zijn opvolger Sjosjenk I noemen.