Kathedraal van Winchester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Advance (overleg | bijdragen) op 23 apr 2005 om 16:28. (sp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Winchester Cathedral
Winchester Cathedral

Winchester Cathedral in Winchester, Hampshire is een van de grootste kathedralen van Engeland. Het oudste deel van de huidige kathedraal is de crypte, die dateert uit het begin van de 12e eeuw. De bouw van de gedrongen vierkante toren begon in 1202 en vertoont invloeden van de Normandische stijl. De bouw werd voortgezet tijdens de 14e, 15e en 16e eeuw. Restauratiewerk werd uitgevoerd door T.G. Jackson tussen 1905 en 1912. De kathedraal is gewijd aan de Heilige Drie-eenheid en aan Petrus en Paulus.

De kathedraal maakte oorspronkelijk deel uit van een voormalig klooster, gesticht in 642, dat in 1539, tijdens de reformatie onder koning Hendrik VIII, werd opgeheven.

Kisten met de overblijfselen van de Saksische koningen, die dateren van voor de bouw van de kathedraal, bevinden zich al eeuwenlang in de kathedraal. Ook is er een reliekschrijn van de 9e-eeuwse bisschop St. Swithun en het graf van koning Alfred de Grote.

Koning Willem II (de zoon van Willem I) werd in de kathedraal begraven op 1 augustus 1100, nadat hij was omgekomen bij een ongeluk tijdens de jacht in het nabijgelegen New Forest.

De kathedraal trekt vele toeristen, onder andere vanwege de begraafplaats van de beroemde Engelse romanschrijfster Jane Austen, die in Winchester overleed.

Aan het begin van de 20e eeuw kreeg het gebouw te lijden onder wateroverlast. De funderingen van de zuidelijke en oostelijke muur werden versterkt door de duiker William Walker, die tussen 1906 en 1912 zes uur per dag in complete duisternis werkte tot een diepte van zes meter. Aan hem is het te danken dat delen van de kerk niet zijn ingestort. Hij werd hiervoor onderscheiden met de Royal Victorian Order.

Belangrijke gebeurtenissen die plaatsvonden in de kathedraal:

Winchester Cathedral is mogelijk de enige kathedraal waarover een popsong werd geschreven. Winchester Cathedral van de New Vaudeville Band was in 1966 een hit in het Verenigd Koninkrijk. Ook Cathedral van Crosby, Stills & Nash heeft dit gebouw als onderwerp.

Externe link