Ruimtetelescoop Hubble

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 145.94.17.144 (overleg) op 25 apr 2005 om 12:40.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Hubble Space Telescope
Hubble Space Telescope gezien vanuit de Space Shuttle Discovery tijdens missie STS-82.

foto's genomen door Hubble
Foto's genomen door de de Hubble Space Telescope: in wijzerzin: uiterst links de "Tadpole" melkweg, the "Cone Nebula", twee botsende spirale melkwegen , en de geboorte van een ster in de Omega Nebula. (afbeeldingen eigendom van NASA)

De Hubble-ruimtetelescoop (Hubble Space Telescope, HST) is een ruimtetelescoop die bestaat uit een aantal precisie-instrumenten voor astronomische waarnemingen die als een kunstmaan sinds de lancering op 24 april 1990 rond de aarde draait. De Hubble-ruimtetelescoop wordt gebruikt voor optische waarnemingen. De telescoop bezit ook een infraroodcamera. Voor observaties in het röntgengolflengtegebied wordt gebruik gemaakt van het Chandra X-Ray Observatory.

Door het ontbreken van een atmosfeer in de ruimte is een ongekend scherpe afbeelding van verre astronomische objecten mogelijk. Eén van de bekendste foto's die genomen is door de Hubble-ruimtetelescoop is van de 'Adelaarsnevel', deze foto is volgens veel astronomen de mooiste foto ooit genomen van een object in het heelal.

Helaas bleek de ruimtetelescoop aanvankelijk na de lancering niet goed te werken omdat de hoofdspiegel door een instrumentatiefout in de verkeerde vorm was geslepen. Een tweede ruimtemissie in dec 1993 waarbij door astronauten onder andere een corrigerende spiegel werd aangebracht verhielp dit euvel. In de jaren hierna zijn nog een aantal andere onderhoudsmissies uitgevoerd.

Intussen werden al plannen gemaakt voor de volgende, betere en grote ruimtetelescoop; anderzijds stonden ook in de op aarde gebaseerde astronomie de ontwikkelingen niet stil en werd het mogelijk, o.a. door het combineren van een groot aantal kleinere telescoopbeelden en het in 'real-time' computergestuurd corrigeren van de optische fouten veroorzaakt door temperatuurverschillen en turbulentie in de atmosfeer, ook vanaf de aarde plaatjes te maken die niet meer voor die van de HST onderdoen, voor een fractie van de kosten.

Op 16 januari 2004 maakte de NASA bekend dat er geen onderhoud meer aan de Hubble ruimtetelescoop zou worden verricht, in het licht van de enkele dagen eerder door president George W. Bush bekend gemaakte plannen om weer mensen naar de Maan en uiteindelijk naar Mars te gaan sturen. Hiervoor moesten de andere plannen wijken. Naar verwachting heeft de HST hierna nog een nuttige levensduur van een jaar of vier.

Ton Linssens van de ESA-afdeling die over de Hubble-telescoop gaat stelde echter dat de beslissing om de de telescoop niet meer te onderhouden niets te maken heeft met de plannen om naar Mars te reizen. De reden is dat het Ruimteveer in de toekomst alleen maar naar het internationale ruimtestation mag vliegen. Alleen daar kan gecontroleerd worden of de tegeltjes van het hitteschild nog in goede staat zijn om de terugreis te maken. Daar is ook de mogelijkheid aanwezig om eventueel met Sojoez-capsule de terugreis te maken.

De telescoop is genoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble

Externe links

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Category:Hubble images op Wikimedia Commons.