Masker

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 13 apr 2008 om 18:13. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Uit hout gesneden traditioneel Aziatisch masker
Masker uit het No-spel
Doodsmasker uit Mycene, 16e eeuw v.Chr.

Een masker is een voorwerp of een laag van een bepaalde stof, die ertoe dient het gezicht tijdelijk geheel of gedeeltelijk te bedekken, met het oog op vermomming, opsmuk, medisch preventieve of therapeutische bescherming of behandeling, of met het oog op de uitdrukking van rang, stand of hoedanigheid, van gevoelens, van autoriteit, van een fictief of echt figuur of, meer algemeen, van eigenschappen die eigen of aangenomen zijn.

Het Latijnse woord 'persona' betekent masker. Het woord 'persoon' is hiervan afgeleid, en betreft de totale bepaling van het zelf ten aanzien van de andere, wat een veel ruimere definitie is. De essentie van de persoonlijkheid dient als bepaling voor het rechtsbegrip 'identiteit'.

In verschillende culturen wordt aan maskers een grote betekenis gehecht, onder meer op religieus gebied in Afrika en bij de oorspronkelijke Amerikaanse volken. Bekend zijn ook de maskers van het Japanse no en kabuki theater, en de veelheid aan carnavalsmaskers uit de Europese traditie, waaronder de Venetiaanse maskers.

Een militaire toepassing is het gasmasker, als verweer tegen respiratoire strijdgassen.

Een masker onderscheidt zich van de sluier en van louter make-up. Een masker is veeleer homogeen en in één stuk afneembaar.


Regelgeving

In België, anno 2006, bevatten sommige gemeentelijke politiereglementen een verbod op het dragen van een masker in het openbaar, met een maskeromschrijving voor elke gemeente afzonderlijk. Daarbij wordt vaak een uitzondering opgenomen voor carnaval, doch veelal niet uitdrukkelijk voor esthetische maskers van verminkten, zoals mensen met aangezichtsbrandwonden, noch voor religieuze symbolen, voor uitrusting van gevechtseenheden van politie, leger of uitvoerders van rechterlijke beslissingen, noch voor sporttoebehoren, voor beroepshalve veiligheidsuitrusting of voor een bril of contactlenzen, al dan niet gekleurd.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Mask op Wikimedia Commons.