Boomgaard

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 30 mei 2008 om 13:25. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Boomgaard waar zure kersen worden verbouwd
Kuniyoshi Utagawa, Ishiyakushi, 1845-6

Een boomgaard is een stuk grond waar vruchten- of notenbomen op gekweekt worden. Boomgaarden komen van oudsher veel voor tussen de grote rivieren in de Betuwe en in het Land van Maas en Waal. Ook hadden vele boerderijen in het verleden een eigen boomgaard voor het kweken van fruit zoals appels en peren.

Voor het bestuiven van boomgaarden worden vaak bijen gebruikt, die door imkers in bijenkasten bij de te bestuiven percelen worden neergezet.

Voor de instandhouding van de kenmerken van de bomen worden veredelde variëteiten geënt op een onderstam. Tegenwoordig kweekt men fruit meestal op laagstammige boompjes omdat dit het plukken van de oogst vergemakkelijkt. De bomen in boomgaarden worden vaak bespoten met 'gewasbeschermingsmiddelen' om aantasting door insecten zoals wormen te voorkomen.

Sommige boomgaarden zijn omgeven door een hoge heg om een meer beschutte plek te creëren. Ouderwetse (hoogstammige) boomgaarden nabij boerderijen fungeren vaak tegelijkertijd als weide voor rundvee.

In bloei

Wanneer boomgaarden in bloei staan in het vroege voorjaar, biedt dit een bijzondere aanblik. In Japan is de bloei van de kersenbloesems een fenomeen dat nauwlettend wordt gadegeslagen en zelfs in de nieuwsberichten op de televisie wordt vermeld. Ook komen kersenbloesems veel voor in traditionele Japanse prenten.

Andere benamingen

Andere aanduidingen voor een boomgaard zijn: bongerd en bommel. De plaatsnaam Zaltbommel betekent dan ook: zoute boomgaard. Het zout slaat op de invloed van het zeewater, dat hier voor de afsluitingen van de Waal te bemerken was.

Zie ook