FOK!

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 2 sep 2008 om 23:31.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
FOK!
FOK!
Type Virtuele gemeenschap
Taal Nederlands
Eigenaar Danny Roodbol
Opgericht 1999
Status Actief
Link frontpage.fok.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

FOK! is een Nederlandstalige website en online gemeenschap met grotendeels actuele inhoud (nieuws, reviews, columns, polls). Ooit is FOK! begonnen als jongerensite, maar FOK! is allang niet meer voor jongeren alleen. De site noemt zichzelf 'de grootste online community van Nederland'. FOK! is opgericht door Danny Roodbol.

Geschiedenis

Hoewel FOK! pas officieel begon op 1 oktober 1999, is het FOK!forum al sinds juli 1999 actief. Het initiatief wordt gelegd door Danny Roodbol, die op 6 mei 1999 op het tech-forum Gathering of Tweakers een oproep doet. De naam wordt vervolgens snel gekozen; FOK!, gebaseerd op een Nederlandse verbastering van het Engelse fuck. Een veel voorkomend misverstand is dat de letters f.o.k. een afkorting zijn van "fokked op kids". Het klopt dat deze woorden tijdens oprichting zijn genoemd als mogelijke 'verzonnen betekenis' van de naam, echter dit idee is net zo snel weer verworpen als bedacht.

De snelle groei in de eerste periode van zijn bestaan heeft FOK! waarschijnlijk te danken aan Big Brother; de site had een aantal primeurtjes over de eerste editie van dit programma die door diverse andere nieuwssites werden opgepikt. Al snel werden zelfs bezoekers van de officiële Big Brother-site verwezen naar FOK! om daar te discussiëren.

Echter ook nadat Big Brother afgelopen was bleef FOK! groeien. Er kwamen nieuwe subfora (inmiddels ruim 40), en de nieuwssectie (Frontpage) wist zich te ontwikkelen tot een site met naast actueel nieuws veel opmerkelijke berichten.

  • Op 4 december 2002 werd de mijlpaal van één miljoen pageviews per dag overschreden.
  • Op 29 maart 2005 haalde FOK! voor het eerst meer dan twee miljoen views op een dag.
  • Op 1 juni 2005 werd een maandrecord van 61 miljoen views gehaald. De Frontpage zou maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekken.
  • Op 27 juni 2006 meldde oprichter Danny Roodbol dat FOK! de dag ervoor voor het eerst meer dan drie miljoen pageviews had behaald.
  • Op 1 juni 2007 is de mijlpaal van 50 miljoen posts gepasseerd.[1]
  • Momenteel telt FOK! meer dan tweehonderdduizend geregistreerde gebruikers.

Medewerkers

FOK! wordt bijeen gehouden door ruim 250 vrijwilligers. De siteleiding is in handen van een zestal administrators:

  • Danny aka FOS4 (Danny Roodbol), oprichter
  • Knorretje (Jolanda Roodbol).
  • yvonne (Yvonne Heslinga).
  • Breuls (Peter Breuls).
  • Iteejer (Johan Heslinga).
  • flugeltje (Daniëlle Gordens).

De verschillende onderdelen van de site (frontpage, forum, weblog, fotoboek, sportmanagers, games) worden aangestuurd door site-admins. Daarnaast is er een PR-team actief. Sinds 2004 presenteert SunChaser (Stefan Tetelepta) FOK!tv. Nolius (Arno) en Martijn_AR maken sinds 2003 FOK!radio, elke maandag te horen via ActionRadio.

Bekende acties rondom 'FOK!'

  • De weblog startte in september 2003, zonder direct succes, maar onder brede belangstelling, een actie om de doorvoering van de nieuwe huisstijl van 3FM tegen te gaan.
  • In 2005 vormden de bezoekers van FOK! een groot aandeel in het benoemen van het woord genverbrander (dat zoiets als charlatan zou betekenen, als reactie op een onthulling met betrekking tot Robbert van den Broeke) tot Het Woord van het Jaar.
  • In maart 2006 haalde De Telegraaf een onschuldige foto van een FOK!'er met een neppistool van de website en plaatste de krant deze bij een artikel over een internetcrimineel.
  • Op 25 januari 2007 maakte de website bekend dat FOK!'er 'Oversight' een dag daarvoor in de gemeente Hellevoetsluis een identiteitsbewijs heeft aangevraagd terwijl hij verkleed ging als The Joker. Begonnen als een ludieke actie op het forum, genereerde het op een gegeven moment heel wat media-aandacht en werd zelfs het buitenlandse nieuws gehaald.
  • Op 3 maart 2007 verscheen het boek Dagboekvaneenkindermeisje.com van Nadine S., een pseudoniem van publiciste Karin Overmars. Het boek is een weergave van een topic op het FOK!forum, waarin user Nadine26 verhaalt hoe ze verliefd wordt op de vader van de kinderen waarbij ze oppast en hoe deze relatie zich ontwikkelt.[2]

Externe links


[bron?]

  1. FOK!forum heeft 50 miljoen posts, FOK!, 1 juni 2007.
  2. leuke vader bij wie ik oppas..., FOK!, 31 augustus 2005