Maarn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Michiel1972 (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2010 om 14:03. (→‎Openbaar vervoer)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Maarn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Maarn (Utrecht)
Maarn
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 22′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 jan 2008)
4.651
Overig
Postcode 3950, 3951
Netnummer 0343
Belangrijke verkeersaders Sjabloon:A-wegNL, Sjabloon:N-wegNL
Detailkaart
Kaart van Maarn
Locatie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Maarn is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, aan de voet van de gelijknamige Heuvelrug in het zuidoosten van de provincie. De Utrechtse Heuvelrug is tegenwoordig een nationaal park. Het dorp telt 4.651 inwoners (2008).

Maarn was tot 1 januari 2006 een zelfstandige gemeente, waartoe ook de kern Maarsbergen behoorde.

Tuindorp

Maarn heeft een bijzonder dorpsgezicht, het zogenaamde 'Tuindorp', Begin vorige eeuw is Tuindorp gebouwd voor de arbeiders, die werkzaam waren in de zandafgraving van de Nederlandse Spoorwegen. Deze huizen zijn relatief klein, maar hebben daarentegen een enorme tuinoppervlakte. Zoals in veel andere plaatsen in Nederland had ook Maarn het uitgangspunt, dat de arbeiders naast hun karige loon van NS, zelf groenten moesten kunnen verbouwen in hun eigen tuin. Vandaar de benaming 'Tuindorp'. Ten koste van het bestuur van de woningbouwvereniging 'Maarn' is in 2003 na een felle strijd met de bewoners besloten om het 'Tuindorp' in zijn huidige vorm te behouden. De huizen die momenteel leegkomen door verloop worden gerenoveerd en aangepast aan de huidige normen en voorschriften, zonder dat het aangezicht wordt aangetast. Omdat Maarn het laatst volledig intact gebleven tuindorp is, is er sprake van dat het opgenomen wordt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een bevestiging van het unieke karakter van het tuindorp.

Media

De lokale omroep Dorp en streek tv, is gericht op Maarn, Maarsbergen, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Rhenen en Elst.

Openbaar vervoer

Maarn heeft een station. Voor verdere informatie zie Station Maarn.

Zie ook

Externe links

Voormalig raadhuis
Voormalig raadhuis
Station Maarn