Cothen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 31 aug 2010 om 19:03.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Cothen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Cothen (Utrecht)
Cothen
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Wijk bij Duurstede
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 19′ OL
Algemeen
Inwoners
(2003)
3000
Detailkaart
Kaart van Cothen
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Cothen is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht. Tot 1996 was het de kleinste gemeente van die provincie; in dat jaar werd het samengevoegd met Wijk bij Duurstede en Langbroek tot de gemeente Wijk bij Duurstede.

Ligging en geschiedenis

Cothen is met zijn ligging aan de Kromme Rijn van oudsher een pittoresk boerendorp. In de negentiende eeuw vormde die rivier ook de belangrijkste verbinding met de buitenwereld; "Krommerijnsche schuiten" zorgden voor vrachtvervoer tussen het dorpje en de stad Utrecht. Rond 1900 bedroeg het inwoneraantal 745.

Een betere verbinding werd geopend in 1885 toen er een tramlijn kwam die tot 1932 operationeel was en toen de strijd verloor van auto- en busvervoer.

Na de oorlog zijn er woonwijken bijgebouwd, en het dorp had in 2003 zo'n 2500 inwoners. Het dorpsaanzicht wordt bepaald door de slanke kerktoren van de Sint-Petrus en Pauluskerk, ontworpen door Wolter te Riele, en de stellingkorenmolen Oog in 't Zeil. Het oude gedeelte van het dorpje met o.a. de Brink en de Dorpstraat is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Voorzieningen

De plaats heeft een aantal sportverenigingen, op het gebied van gymnastiek, voetbal, handbal en darten. Er is een aantal cafés en restaurants, er zijn enkele basisscholen en er is een ontmoetingscentrum.

Geboren

Foto's

Zie ook