Naar inhoud springen

Marten Post

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 8 nov 2010 om 23:14. (Nieuw lemma)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Marten Post, 25 juli 1942, is een Nederlands beeldend kunstenaar.

Biografie

Post werd in Gilfach Goch, Wales, geboren als zoon van een Friese Engelandvaarder en een moeder uit Wales. Hij woonde dan weer in zijn geboorteland en dan weer in Nederland. In mei 1945 maakte hij met zijn moeder en zus de oversteek naar het land van zijn vader, die met de Prinses Irene Brigade tot de bevrijders van ons land behoorde. Marten tekende en schilderde van jongs af aan en studeerde later aan de kunstacademies in Arnhem en Enschede. Hij floreerde in het klimaat van de jaren zestig. Tijdens en na zijn academietijd was hij werkzaam als ontwerper en zanger-gitarist. Ook exposeerde hij in die tijd al pentekeningen, grafiek en schilderijen.

Artistieke loopbaan

Na enkele jaren als parttime docent tekenen verbonden te zijn geweest aan het lyceum in Hoogeveen, vestigt hij zich in 1969 op basis van de BKR-regeling als fulltime beeldend kunstenaar te Holten. Naast het schilderen, voert hij opdrachten uit in disciplines als design, illustratie en fotografie. Zijn educatieve aspiraties komen opnieuw tot uitdrukking wanneer hij in zijn atelier start met een experimentele cursusgroep voor zowel kinderen van 6 t/m 9 jaar, als voor hun ouders.

In 1972 wordt hij aangezocht om ‘Head of Arts’ van het - in Zuid-Wales gevestigde - Atlantic College te worden. Het besluit om deze functie te aanvaarden blijkt later een van de belangrijkste uit zijn leven. Het opent deur naar 30 jaar samenwerken in een inspirerende omgeving met jonge mensen van 16 t/m 18 jaar, afkomstig uit landen van alle windrichtingen op deze planeet. Zijn komst valt samen met het opstarten van het examenprogramma ‘Arts & Design’ als onderdeel van het International Baccalaureate. Daarboven is het steeds zijn belangrijkste persoonlijke ambitie om zijn studenten structuren aan te reiken die hen de basis verschaffen om hun eigen talenten te onderzoeken en te ontwikkelen. Velen van hen zijn nu over de aardbol verspreid om daar op hun eigen wijze scheppend actief te zijn, bij voorbeeld als schilder, beeldhouwer, filmregisseur of architect. In 1980 worden Marten Post en zijn vrouw Reina aangesteld ‘House Parents’ , verantwoordelijk voor de zorg voor de 48 jongeren in het studentenhuis van het internaat. Zij doen dit ook in de tijd dat kroonprins Willem Alexander der Nederlanden tot de studenten van het Atlantic College behoort.

Na zijn pensionering aan het Atlantic College in de zomer van 2002 keert Marten Post met zijn gezin terug naar Nederland. Hij vindt een woonplaats in het Betuwse Kesteren en een met daglicht overgoten atelier een kwartier rijden verderop in Tiel in een voormalig kantoorgebouw nabij de Waal.

“Beeldend kunstenaarschap”

Martin Post: “In mijn atelier staan doorgaans vier á vijf schilderijen, waarmee ik nog ‘in gesprek’ ben. Met – soms lange – onderbrekingen wordt de acrylverf er in vele transparante en semi-transparante lagen opgebouwd. Als beeldend kunstenaar bemiddel ik tussen de multi dimensionale en de tweedimensionale wereld. In de eerste beweeg ik mij en vang ik diverse signalen op. Die verwerk ik innerljk, waarna ik keuzes maak. Mijn kunstwerken vormen de neerslag van deze tot twee dimensies gereduceerde beslissingen. Dat proces gaat niet vanzelf, ook niet als er talent voorhanden is. Er is veel ‘effort’ nodig. Niet alleen ‘worstelen met de materie’, maar ook ‘open staan’en ‘registreren’. Ik heb de hele dag mijn schetsboekje paraat.”

Exposities

Martin Post exposeerde, de vele groepstentoonstellingen meegerekend, meer dan 100 keer in binnen- en buitenland, in het bijzonder in Wales en Nederland.

Externe links