Lellens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 26 feb 2011 om 00:40.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lellens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lellens (Groningen)
Lellens
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Ten Boer
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 43′ OL
Algemeen
Inwoners
(2009)
60
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lellens (Gronings: Lelns) is een klein dorp in de gemeente Ten Boer in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp telt ongeveer 60 inwoners (2009).

Lellens is ontstaan als rechthoekige wierde op een oeverwal van de voormalige Fivel. Het dorp is waarschijnlijk vernoemd naar de borg die bij Lellens stond, het Huis te Lellens. De eerste bewoners van die borg waren leden van het geslacht Lelle. Een van de leden van dat geslacht, Eltet to Lellens was van 1526 tot 1554 burgemeester van de stad Groningen. Er is een portret van hem bewaard gebleven dat geldt als het oudste portret van een Groningse burgemeester.

De borg kwam later in handen van de familie Gruys. Deze familie had een grote invloed in de omgeving en wist Lellens in de zeventiende eeuw tot een eigen kerspel te maken, tot dan had het dorp bij Stedum behoord. In 1667 werd de huidige kerk van Lellens gebouwd. In de Franse tijd werd Lellens bij Ten Boer gevoegd.

De borg is in 1897 gesloopt. De oprijlaan en het schathuis zijn bewaard gebleven.

Het dorp heeft geen eigen voorzieningen meer. Het is binnen de gemeente Ten Boer het enige beschermde dorpsgezicht.

Van het dorp naar het Stedumermaar loopt het Lellenstermaar, een oude vaarverbinding. In het dorp nog te herkennen aan de kleine haven.

Zie ook


Sjabloon:Navigatie gemeente Ten Boer