Mijn naam is haas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 16 jul 2011 om 23:30. (→‎Trivia)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

"Mijn naam is haas" is een gezegde dat betekent dat iemand van niets weet. Dit gezegde wordt vaak gebruikt als iemand zegt van niets te weten, maar eigenlijk de schijn ophoudt.

Achtergrond

Het gezegde stamt waarschijnlijk af van een gebeurtenis in 1855. Een Duitse student had in een duel iemand doodgeschoten en wilde naar Frankrijk vluchten. Om de grens over te komen had hij echter een persoonsbewijs nodig. Dat kreeg hij van een medestudent, genaamd Victor von Hase. Von Hase meldde vervolgens dat hij zijn kaart verloren was. Later werd zijn kaart toevallig gevonden in Frankrijk, waar de moordenaar hem verloren had. De man die echt Von Hase heette moest daarop in Duitsland voor de rechtbank verschijnen, maar zei "Mein Name ist Hase, ich verneine die Generalfragen (de algemene vragen), ich weiß von nichts." ('Mijn naam is Hase, ... ik weet van niets.') De naam Hase is in het Nederlands verbasterd naar haas, en heeft dus niets met de haas als dier te maken.

Trivia

In 1973 had het Lowland Trio een hitparadenotering in de Nederlandse Top 40 met het nummer: "Mijn naam is haas".

Literatuur

  • Marcel Grauls: Mijn naam is Haas: hoe historische figuren in het woordenboek belandden. Leuven [u.a.]: Van Halewyck, 2001 ISBN 90-5617-327-8