Palast der Republik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Trijnstel (overleg | bijdragen) op 19 jul 2011 om 17:14. (→‎Afbraak: grammatica)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Palast der Republik in 1977

Het Palast der Republik is een voormalig gebouw in Berlijn, dat ten tijde van de DDR werd gebouwd om de Volkskammer en een cultuurcentrum te huisvesten. De sloop is op 2 december 2008 met het neerhalen van het laatste trappenhuis afgerond.

Het Palast der Republik werd op 23 april 1976 geopend aan de Schloßplatz (nabij Unter den Linden) in het hart van Oost-Berlijn, na een bouwtijd van 32 maanden onder leiding van architect Heinz Graffunder. Het moest een toonbeeld zijn van de vooruitgang van de DDR. Opvallend was het gebouw zeker, met grote goudkleurige spiegelende platen aan de buitenkant. Binnen werd het gebouw met talrijke lampen verlicht, waardoor het de spotnaam Erichs Lampenladen of Honnies Lampenladen (de lampenwinkel van Erich Honecker) kreeg.

Voor DDR-begrippen was het gebouw zeer toegankelijk. Behalve de vergaderingen van het Oost-Duitse parlement, de Volkskammer, vonden er talrijke bijeenkomsten en concerten plaats. Ook kon men op sommige uren gebruikmaken van een publiek café-restaurant. Overigens waren de prijzen, die men daar voor verteringen moest betalen, aanzienlijk hoger dan in de 'normale' horecabedrijven. Veel DDR-burgers maakten ook van het gebouw gebruik, omdat er zich een groot aantal werkende telefooncellen in bevond.

Afbraak

Afbraak van de Palast der Republik in januari 2008

Na de Duitse hereniging in 1989 voelde het nieuwe Berlijnse stadsbestuur zich ongemakkelijk met dit opzichtige symbool van de voormalige DDR. Toen werd vastgesteld dat zich talrijke asbestplaten in het gebouw bevonden, was het lot van het Palast bezegeld. Nadat enkele malen ad-hocevenementen in het gebouw waren toegestaan, begon in 2006 de sloop. Oorspronkelijk was het einde van de afbraak gepland voor midden 2007, maar doordat steeds meer asbest gevonden werd is toen deze datum opgeschoven naar het voorjaar van 2008. De sloop werd uiteindelijk 32 maanden later voltooid.

Herbouw Berliner Stadtschloss

Op 3 juli 2007 werd bekend gemaakt dat men aan de Schlossplatz opnieuw het verdwenen Berliner Stadtschloss van de Hohenzollerns gaat bouwen. In 2010 is met de bouw begonnen en tegen 2013 moet het slot klaar zijn. Van buiten zal het er weer uitzien als vroeger, van binnen krijgt het slot een compleet nieuwe indeling. In het gebouw, 'Humboldt-Forum' genaamd, zullen de niet-Europese verzamelingen van de Staatliche Museen zu Berlin en de boekencollecties van de Humboldt-Universiteit en de Berlijnse stadsbibliotheek worden ondergebracht. Ook komt er een agora, een ruimte om publieksuitvoeringen te houden. De bouwkosten worden geraamd op een half miljard euro.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Palast der Republik op Wikimedia Commons.