Lijsttrekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 11 feb 2006 om 22:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De lijsttrekker is de hoogst geplaatste persoon op de kandidatenlijst van een politieke partij in de aanloop naar verkiezingen. De lijsttrekker is ook de politiek leider en speelt namens zijn partij de hoofdrol in de verkiezingscampagne en de debatten. De lijsttrekker krijgt in het algemeen veel meer aandacht in de media dan de andere kandidaten op zijn lijst.

Een lijsttrekker wordt soms ondersteund door één of meer lijstduwers.

Rol van de lijsttrekker na de verkiezingen

Gebruikelijk is dat de lijsttrekker na een succesvol verloop van de verkiezingen ook de rol van fractievoorzitter gaat vervullen. Een van de eerste taken van de nieuwe politieke fractie na de verkiezingen is dan ook het uit haar midden kiezen, of aanwijzen van de fractievoozitter.

In Nederland is het gebruikelijk, maar zeker niet noodzakelijk, dat de lijsttrekker van een partij die deelneemt aan de regeringscoalitie na de verkiezingen voor de Tweede Kamer door zijn of haar partij kandidaat wordt gesteld voor de functie van minister-president of vice-premier in het kabinet.

De lijsttrekker wordt na het verloop der verkiezingen vaak aangeduid met partijleider of politiek leider.


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)