Bert en Ernie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Lucid~nlwiki (overleg | bijdragen) op 15 apr 2006 om 21:32.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bestand:Bert ernie.jpg.JPG
Bert en Ernie

Bert en Ernie zijn twee goede vrienden, die samen een bekend poppenduo vormen uit Sesamstraat.

Bert en Ernie wonen samen in één appartement in Sesamstraat. Ze maken regelmatig ruzie en Ernie mag Bert ook graag plagen, maar als goede vrienden komen ze daar altijd wel weer uit. Ze debuteerden op televisie in de Amerikaanse versie van Sesamstraat in 1969. Daar dienden ze voor de kinderen die niet naar school konden. De kinderen mochten dan een uurtje televisiekijken, en zo leerden ze in kleine stapjes bij. Ze maakten oorspronkelijk deel uit van een groep Muppets van Jim Henson. Ze behoorden al snel tot de populairste Muppets. Tot op de dag van vandaag vormen Bert en Ernie een vast onderdeel van Sesamstraat-uitzendingingen over de hele wereld.

Jim Henson speelde zelf Ernie tot aan zijn dood in 1990. Bert werd van 1969 tot 2000 gespeeld door de bekende poppenspeler Frank Oz. In Nederland waren het Frans van Dusschoten en Ger Smit die in 1974 als eersten hun stemmen leenden voor Bert en Ernie, maar tegenwoordig worden deze stemmen al vele jaren ingesproken door Paul Haenen (Bert) en Wim T. Schippers (Ernie).

Er gaan geruchten dat Bert en Ernie zijn genoemd naar politieagent Bert en taxichauffeur Ernie uit de film It's a Wonderful Life uit 1946, maar dat verhaal werd door Jim Henson en door medewerkers van Sesamstraat altijd ontkend. Iedere overeenkomst berust dus op louter toeval. De namen zijn gewoon door Jim Henson gekozen omdat ze goed klonken.

Bert

Bert

Bert is de langste van de twee; hij heeft een lang geel hoofd met een oranje neus, en is duidelijk herkenbaar aan zijn ene doorlopende wenkbrauw. Hij is altijd serieus en snel geïrriteerd, en hij kan -volgens Ernie- heel erg zeuren. Bert houdt heel erg van duiven kijken, hij verzamelt paperclips en doppen, en hij zit graag rustig in zijn luie stoel een boek te lezen, bij voorkeur over Zipje en Zopje. Bert is jarig op 26 juli. Af en toe komt Bert voorbij als hij zijn 'papierofoon' bespeelt.

Ernie

Ernie is kleiner en heeft een breed oranje hoofd met een rode neus. Hij is op alle punten de tegenhanger van Bert: hij is de vrolijke naïeveling die Bert af en toe tot waanzin drijft met zijn rare acties en briljante ideeën. Zijn favoriete uitspraak: "Hé Bert, slaap je?" Ernie is dol op zingen en muziek maken, en hij zit ook graag in bad te spelen met zijn rubberen eendje. Het liedje Rubber Duckie van Ernie werd in 1970 in de Verenigde Staten als single uitgebracht en kwam toen nota bene in de top-40. Ernie viert zijn verjaardag op28 januari.


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)

Nederlandstalige discografie (onvolledig)

Onderstaande werken zijn allen met de stemmen van Paul Haenen en Wim T. Schippers:

  • 1978 - Ik wist niet dat je kwaad werd
  • 1981 - Bert en Ernie vervelen zich nooit
  • 1982 - Een uur niet zeuren
  • 1984 - Hoort wie klopt daar kinderen (Sinterklaas met Bert en Ernie)
  • 1984 - In een uur de wereld rond
  • 1987 - Kerstfeest met Bert en Ernie
  • 198X - Maak er wat van!
  • 1996 - He He We Maken muziek
  • 1996 - Hiep Hiep Hoera
  • 1996 - Kompe dompe doelie!
  • 2004 - Vakantie Met Bert En Ernie

Externe links

  • Sesamstraat - De officiële website van de bekendste straat van Nederland
  • Troeteleendje.nl - Een pagina met veel informatie over Bert en Ernie.