Bert en Ernie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bert en Ernie zijn een bekend Muppetduo uit het kinderprogramma Sesamstraat. Ze debuteerden in 1969 op televisie in de oorspronkelijke Amerikaanse versie van dit programma, Sesame Street, en maakten oorspronkelijk deel uit van een groep Muppets van Jim Henson.[1] Ze behoorden al snel tot de populairste Muppets. Bert en Ernie zijn twee goede vrienden die samen in één appartement wonen. Ze hebben regelmatig meningsverschillen. Ernie mag Bert ook graag plagen, maar als goede vrienden komen ze daar altijd wel weer uit.

Tot op de dag van vandaag vormen Bert en Ernie een vast onderdeel van Sesamstraat-uitzendingen over de hele wereld. Ze waren ook al te zien vanaf de allereerste Nederlandstalige aflevering van Sesamstraat, die op 4 januari 1976 in België en Nederland werd uitgezonden.

Bert[bewerken]

Bert is de langste van de twee; hij heeft een lang geel hoofd met een oranje neus, een verticaal gestreepte trui en is duidelijk herkenbaar aan zijn ene doorlopende wenkbrauw. Bert houdt van duiven, hij verzamelt paperclips, schelpen, postzegels en flessendoppen. Ook zit hij graag rustig in zijn luie stoel een boek te lezen, op Nederlandse geluidsdragers bij voorkeur over Zipje en Zopje of De Geschiedenis van Havermout van Molly de Gruwel. Bert is jarig op 26 juli. Af en toe komt Bert voorbij als hij zijn 'papierofoon' bespeelt.

Ernie[bewerken]

Ernie is kleiner van stuk en heeft een breed oranje hoofd met een rode neus. Hij is op veel punten de tegenhanger van Bert: hij is de vrolijke naïeveling die Bert af en toe tot waanzin drijft met zijn rare acties en briljante ideeën. Ernie is dol op zingen en muziek maken, en hij speelt erg graag met zijn rubber eendje als hij in bad zit. Ernies liedje Rubber Duckie werd in 1970 in de Verenigde Staten als single uitgebracht en kwam toen in de top-40. Ernie viert zijn verjaardag op 28 januari.

Over de uitspraak van Ernies naam bestaat een levendige controverse. Er zijn mensen die de naam uitspreken naar Engels voorbeeld (IPA: əɹni), terwijl andere mensen 'Ernie' naar het Nederlands uitspreken (IPA: ɛrni). De makers van de Nederlandse versie van Sesamstraat zelf hebben nooit anders dan de Nederlandse uitspraak gebruikt. Vooral Wim T. Schippers is hier fel op.

Vertolkers[bewerken]

Jim Henson deed in Sesame Street zelf de stem van Ernie tot aan zijn dood in 1990. De stem van Bert werd van 1969 tot 2000 vertolkt door de bekende poppenspeler Frank Oz. Tegenwoordig verzorgt Steve Whitmire het poppenspel en de stem van Ernie, en Eric Jacobson heeft Bert voor zijn rekening genomen.

In Nederland waren het Frans van Dusschoten en Ger Smit die in 1974 als eersten hun stemmen leenden aan Bert en Ernie voor een proefaflevering van Sesamstraat. Sinds de eerste officiële Nederlandse aflevering van Sesamstraat in 1976 worden hun stemmen echter ingesproken door Paul Haenen (Bert) en Wim T. Schippers (Ernie). Haenen en Schippers waren hiertoe benaderd door Ton Hasebos, pionier van de Nederlandse versie van Sesamstraat. Hasebos, Haenen en Schippers kenden elkaar reeds van hun stemmenwerk voor de kinderserie Beertje Colargol.

Oorspronkelijk werd Haenen alleen gevraagd om de stem van Grover te verzorgen; Hasebos zou de stem van Bert voor zijn rekening nemen, samen met Wim T. Schippers als Ernie. Haenen meende echter dat hij de beste keus zou zijn voor Bert en mocht daartoe een auditie doen. Hasebos was vervolgens zo eerlijk om toe te geven dat Haenen toch het meest geschikt was voor de stem van Bert, waardoor Haenen de rol toebedeeld kreeg. Tot op de dag van vandaag verzorgen Haenen en Schippers de stemmen van Bert en Ernie; eenmaal per jaar gaan beide heren de studio in om nieuw Amerikaans Bert-en-Ernie-materiaal van Nederlandse stemmen te voorzien. Aanvankelijk deden ze dit tegelijkertijd, maar omdat ze te veel lol hadden bij de opnames, die daardoor veel te lang duurden, spreken ze nu ieder apart hun stem in.

In januari 2016 werden de poppen bij De Wereld Draait Door voor de eerste keer ooit live geïnterviewd. Paul Haenen baarde daar opzien door Bert te laten zeggen dat hij seks had gehad met Patricia Paay. Volgens hem was het een ervaring die de hele nacht had geduurd. Haenen schrok zelf van zijn uitspraak, omdat de Amerikaanse bedenkers willen dat de poppen seksloos zijn.[2]

Poppen[bewerken]

De handen van Ernie worden door echte handen aangestuurd, terwijl die van Bert met behulp van dunne stokjes worden bewogen. Vaak worden de muppets door twee of drie mensen bediend.

Geruchten[bewerken]

Er gaan geruchten dat Bert en Ernie zijn genoemd naar politieagent Bert en taxichauffeur Ernie uit de film It's a Wonderful Life uit 1946, maar dat verhaal werd door Jim Henson en door medewerkers van Sesamstraat altijd ontkend. Iedere overeenkomst berust dus op louter toeval. De namen zijn gewoon door Jim Henson gekozen omdat ze goed klonken.

Omdat Bert en Ernie een huis en een slaapkamer delen wordt met regelmaat gesuggereerd dat ze een homoseksueel koppel zouden zijn of zelfs zouden moeten trouwen. Het zou bovendien een goed statement zijn tegen homofobie en kinderen tolerantie en respect bijbrengen. Dit is door de makers consequent ontkend: Bert en Ernie hebben geen liefdesrelatie met elkaar en gaan dus niet met elkaar trouwen.[3] Het zijn en blijven, net zoals alle Sesamstraat-personages, aseksuele poppen.

Thema's[bewerken]

Enkele voorbeelden van terugkerende thema's zijn;

 • Ernie die in de vroege filmpjes Berts neus eraf haalt.
 • Ernie weet Bert zover te krijgen om een spelletje te doen, en net wanneer Bert het leuk begint te vinden besluit Ernie om wat anders te doen.
 • Ernie wil iets lekkers delen met Bert maar in zijn pogingen dit op een eerlijke manier te doen eet hij feitelijk alles op.
 • Ernie maakt Bert 's nachts wakker voor de meest onzinnige dingen of houdt hem wakker door brandweerauto's te tellen in plaats van schaapjes.
 • Ernie neemt alleen onnodige dingen mee naar de wasserette of de bibliotheek omdat hij op het ergste voorbereid wil zijn.
 • Ernie en Bert spelen een vader en zoon uit de oertijd.

Nederlandstalige discografie (onvolledig)[bewerken]

Onderstaande werken zijn alle met de stemmen van Paul Haenen en Wim T. Schippers:

 • 1978 - 'k Wist Niet Dat Je Kwaad Werd
 • 1981 - Bert en Ernie Vervelen Zich Nooit
 • 1982 - Een Uur Niet Zeuren
 • 1982 - Hoor Wie Klopt Daar Kinderen (Een Sinterklaasfeestje Met Bert en Ernie)
 • 1983 - Maak Er Wat Van!
 • 1984 - In een Uur de Wereld Rond
 • 1984/1987 - Kerstfeest Met Bert en Ernie
 • 1996 - Hé Hé Hé, We Maken Muziek
 • 1996 - Hiep Hiep Hoera
 • 1996 - Kompe Dompe Doeli

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)