Pino (Muppet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pino is een fictieve blauwe vogel in Sesamstraat (1976-heden).

Hij is de grote vriend van Tommie, Purk en Ieniemienie. Pino is soms een beetje verlegen, maar in zijn kindse naïviteit haalt Pino ook weleens wat stoms uit. Meneer Aart, die vaak wat op hem te mopperen heeft, noemt hem altijd 'Pienjo'. Ook Buurman Baasje geeft hem bijnamen, zoals 'blauwe reiger' of 'koekoek', maar die zijn vaak denigrerend bedoeld.

Geschiedenis[bewerken]

Sinds het begin van Sesamstraat zijn er in totaal zes verschillende Pino-poppen gebruikt. De eerste pop was ontworpen door producer Ton Hasebos, die het aan de fantasie van de kijkers wilde overlaten wat voor vogel Pino precies was (zelf zou hij naar verluidt aan een pinguïn hebben gedacht). Het uiterlijk van Pino is dus vrij drastisch gewijzigd; zo kreeg hij gaandeweg andere ogen, een blauwe in plaats van een witte buik, een kortere snavel en lichtere veren op zijn hoofd. Ook het karakter van Pino is in de loop van de serie enigszins gewijzigd; zo ontwikkelde hij zich van een wat lompe en in bepaalde opzichten nog wel "echte" vogel in het begin tot een naïef kind in vogelgedaante.[1]

Kleur[bewerken]

Sesamstraat wordt in meer dan 140 landen uitgezonden en wordt in allerlei landen aangepast aan de lokale voorkeuren. Pino is gebaseerd op Big Bird uit de originele, Amerikaanse, versie van Sesamstraat. De grote vogel komt in diverse landen voor waar het geregeld een eigen kleur kent.[2] In de Amerikaanse versie is Big Bird geel terwijl Pino blauw is. Dit kleurverschil was een eis van de Amerikaanse Sesamstraat bij het overnemen van de figuur.

Amerikaanse gele Big Bird met Michelle Obama en Billy Eichner (2015)

In de vertaalde boekjes, die niet opnieuw worden ingekleurd, heet deze gele vogel soms Neef Jan. Ook op bijvoorbeeld een video met Bert en Ernie kan hij plots voorkomen, en heet dan Neef Jan of Grote Vogel. Overigens zijn er ook veel Sesamstraat-boeken verschenen waarin Big Bird gewoon Pino heet. De Nederlandse stem van Neef Jan of Grote Vogel in Sesamstraat is van Olaf Wijnants.

In 1999 kreeg Pino lichtgekleurde veren in zijn gezicht op voorspraak van poppenspeelster Renée Menschaar.

Pino spelen[bewerken]

De acteur/actrice die Pino speelt, zit in de pop. De acteur/actrice moet om het hoofd en de snavel te kunnen bewegen continu de rechterarm boven het hoofd houden, terwijl de andere arm in een vleugel zit. Zijn rechtervleugel hangt er dan los bij of zit vastgepind aan Pino's lichaam. Wanneer Pino zittend of niet volledig in beeld wordt gebracht, wordt zijn tweede hand door een tweede poppenspeler bespeeld.

Om te kunnen zien is er een monitor in het pak, wat het toch al grote pak extra zwaar maakt.

Pino als artiest[bewerken]

Sinds 2009 heeft Pino al met meerdere bekende Nederlanders duetten gezongen in Sesamstraat. Op 13 december 2011 trad Pino samen met Henny Vrienten op in De Wereld Draait Door. Ze brachten 'Vliegen Als Een Vogel' ten gehore, een lied dat als winnaar uit de strijd was gekomen bij een schrijfwedstrijd ter ere van het 35-jarig jubileum van Sesamstraat.

Acteurs[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)