Graaf Tel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Graaf Tel, veelal de Graaf genoemd, is een van de Muppet-personages van Sesamstraat. Hij is een vampier. Volgens het boek 'Sesame Street Unpaved' is Graaf Tel geboren op 9 oktober en is hij 1.832.654 jaar oud. Het poppenspel en de originele Engelstalige stem werden verzorgd door Jerry Nelson, de stem van de Nederlandse Graaf Tel is van Wim T. Schippers.[1]

Het doel van de Graaf is om kinderen eenvoudige wiskundige concepten te leren, in het bijzonder tellen. De Graaf heeft een compulsieve liefde voor tellen (aritmomanie): hij wil elk en ieder ding tellen, ongeacht grootte, hoeveelheid, of hoeveel ergernis hij daarmee bij andere Muppets veroorzaakt.

De Graaf lijkt sterk op Béla Lugosi als Graaf Dracula. Hij spreekt met een Duits accent en heeft grote puntige hoektanden. Ook vliegen er vaak vleermuizen om hem heen. Hij gedraagt zich echter niet als een stereotiepe vampier: hij is aardig en kan tegen zonlicht; hij houdt er juist van om buiten te zijn. Dat is in overeenstemming met het principe van Sesamstraat dat monsters niet afschrikwekkend mogen zijn.

Andere namen[bewerken]

Het spreekt vanzelf dat er een woordspeling is met het Engelse count, wat zowel graaf als tellen betekent.