Kermit de Kikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kermits ster op de Hollywood Walk of Fame

Kermit de Kikker is een Muppet die in de jaren vijftig werd bedacht door Jim Henson. Kermit is een groene Muppet die een kikker voorstelt. Henson speelde zelf het personage en sprak tegelijkertijd zijn stem in tot aan zijn dood in 1990. Sindsdien verzorgt Steve Whitmire het poppenspel en de stem. De Nederlandse stem van Kermit in Sesamstraat is van Wim T. Schippers.

Het eerste optreden van Kermit vond plaats in Sam and Friends uit 1955, een programma van slechts vijf minuten. Kermit was toen nog geen kikker, maar een ongedefinieerd, op een hagedis gelijkend wezen. Hij was gemaakt van een oude groene jas van Hensons moeder en twee pingpongballen die als ogen moesten dienen. Pas in de jaren zestig werd Kermit langzaamaan een kikker. Sindsdien was hij regelmatig in Sesamstraat te zien in de rol van journalist. Van 1976 tot 1981 was hij tevens de presentator van The Muppet Show. Verder zijn er verschillende films met Kermit verschenen, zoals Kermit's Swamp Years, en is er een tekenfilmserie over zijn jeugd gemaakt: Muppet Babies.

Op 14 november 2002 kreeg Kermit de Kikker een ster op de Hollywood Walk of Fame. Zijn geestelijke vader Jim Henson had al een ster. Er is maar één ander persoon die deze eer ook te beurt viel, namelijk Mel Blanc: zowel hijzelf als het personage Bugs Bunny, dat hij van een stem voorzag, hebben een ster.

Trivia[bewerken]

  • Hyalinobatrachium dianae is een kikker die in 2015 is ontdekt en volgens de media lijkt op Kermit.
  • In Nederland werd de eerste Greenpoint-telefoon 'Kermit' genoemd.
  • Kermit was niet het enige Sesamstraat-personage dat in eerste instantie werd vervaardigd uit een oude jas: regisseur Ton Hasebos gebruikte de oude bontjas van zijn echtgenote om de eerste versie van Tommie te maken.
  • Kermit is de enige pop die een grote rol speelde in zowel The Muppet Show als in Sesame Street. Kermit mag echter sinds The Walt Disney Company in 2004 de rechten van de Muppets heeft gekocht niet meer worden gebruikt in nieuwe Sesamstraat-filmpjes.