Joekie Broedelet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joekie Broedelet
Joekie Broedelet (rechts) in Een maand op het land van Toergenjev (1947)
Algemene informatie
Volledige naam Wilhelmina Broedelet
Geboren 4 oktober 1903
Overleden 3 juli 1996
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep actrice, vertaalster
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wilhelmina (Joekie) Broedelet (’s-Gravenhage, 4 oktober 1903Amsterdam, 3 juli 1996) was een Nederlands actrice. Hoewel ze soms wordt aangeduid als Joeki schreef ze haar eigen roepnaam als Joekie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Joekie Broedelet werd geboren als Wilhelmina van den Heuvel en werd gewettigd bij het huwelijk van de acteur en toneelschrijver Johan Wouter Broedelet met Willemina Christina van den Heuvel op 29 april 1904.

Joekie Broedelet speelde in haar lange loopbaan aan het toneel meer dan honderd rollen, zowel grote en belangrijke rollen als kleine rolletjes. Broedelet debuteerde in 1923 bij de groep van Cor Ruys: "Princessegezelschap".

De schrijver Remco Campert is een zoon uit haar huwelijk met de dichter Jan Campert. Broedelet vertaalde ook toneelwerk. Op de Nederlandse Antillen werkte zij met amateurgezelschappen. Op de televisie was zij op hoge leeftijd gastacteur in enkele afleveringen van Van Kooten en De Bie. Ze speelde twee jaar in Sesamstraat als de eigenwijze oma van Frank en was, samen met Marjolein Sligte, te zien in het eerste seizoen van Medisch Centrum West, waarin zij als Katrien Wolverton en mevrouw Groen, de komische noot van de serie vertolkten. Broedelet was ook te zien in diverse speelfilms.

Film en televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

Reisverhalen

  • 1959 - Je neemt jezelf overal mee (reisverhalen)

Secundaire literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]