Koekiemonster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koekiemonster zingt en danst met andere karakters uit Sesamstraat

Koekiemonster (ook wel Koekjesmonster genoemd) is een handpop uit het kinderprogramma Sesamstraat.

Geschiedenis[bewerken]

Hij werd oorspronkelijk gespeeld door Frank Oz, nu is dat David Rudman. De Nederlandse stem werd eerst ingesproken door de inmiddels overleden Peter Piekos, tegenwoordig doet Hero Muller de nasynchronisatie. In de originele versie spreekt Koekiemonster veelal in grammaticaal onjuiste zinnen, de Nederlandse Koekiemonster vormt daarentegen correcte zinnen.

Net als Grover en Harry is het Koekiemonster een blauw monster met grote ronde ogen waarin losbewegende pupillen zitten. Het is een vriendelijk monster dat alleen geïnteresseerd lijkt te zijn in het eten van koekjes en alles wat er ook maar op lijkt. Als hij geen "koekies" tot zijn beschikking heeft zal hij echter al het andere wat in zijn buurt is gaarne opeten. Hij is zelfs in staat om kluizen soldaat te maken. Ook zijn er filmpjes gemaakt waarin Koekiemonster, net als andere Sesamstraatbewoners, het eten van gezondere producten aanmoedigt. Een bekend voorbeeld is Dokter Monster; Koekiemonster, gehuld in een doktersjas, onderzoekt Ernie en stelt koekiehappeteritis vast, een 'ziekte' die het best kan worden bestreden door appels te eten. Koekiemonster geeft het goede voorbeeld door als dank Ernies laatste appel te vragen.

Liedjes[bewerken]

Enkele bekende liedjes van/met Koekiemonster zijn;

  • De Koekjestrein; Koekiemonster speelt een machinist (Casey McPhee in het origineel geheten) die een trein vol koekjes en speelgoed voor een kinderfeest langs een gevaarlijke berg moet loodsen. Als de trein vast komt te zitten in de sneeuw weet hij met veel moeite de verleiding te weerstaan.
  • Koekie Disco: parodie op Isaac Hayes' Theme from Shaft; compleet met volle baard en bril.
  • Verloor m'n Koekje in de Disco; oorspronkelijk opgenomen voor het album Sesame Disco uit 1979; in Nederland werd het de titelsong van een 'gewone' verzamelplaat. Berget Lewis zong het in 1999 bij het 25-jarig jubileumconcert van de Nederlandse Sesamstraat.
  • Op de melodie van Hey Jude zingen Koekiemonster en de Beetles hun voorliefde voor lekker eten.
  • Geef Mij Maar een Zachtgekookt Koekie; Koekiemonster wisselt ontbijtgewoontes uit met Ernie.
  • Als De Maan van Koek Was; Koekiemonster fantaseert over het opeten van de maan, indien deze van koek was, en de gevolgen die dat met zich brengt. Later werd een nieuwe versie gemaakt met een andere vertaling; If Moon Was Cookie heet nu Was Maan Een Koekie, en in het filmpje zijn enkele oorspronkelijke fragmenten hergebruikt.