Naar inhoud springen

Derdengelden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wortelsoep (overleg | bijdragen) op 20 dec 2013 om 16:16. (Samenvoeg-tag toegevoegd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Derdengelden zijn geldsommen van derden (meestal klanten) die door bepaalde vrije beroepsuitoefenaren uit hoofde van hun functie worden beheerd. Hierbij moet in de eerste plaats worden gedacht aan notarissen en advocaten. Beide beroepsgroepen beschikken vaak over geldsommen die door klanten aan hen zijn toevertrouwd. Advocaten gebruiken hiervoor een afzonderlijke stichting waarin derdengelden worden ondergebracht. Notarissen gebruiken een bijzondere bankrekening, ook kwaliteitsrekening genaamd. De bedoeling hiervan is tweeledig:

  • De derdengelden mogen niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
  • Bij een eventueel faillissement vallen de derdengelden buiten het faillissement.

Nederland

In een arrest van de Hoge Raad uit 1984 inzake het faillissement van notaris Slis-Stroom is bepaald, dat "derdengelden die een notaris onder zich hield, in diens failliete boedel vielen". Volgens de Hoge Raad had dit voorkomen kunnen worden als de gelden op een zogeheten "kwaliteitsrekening" waren gestort.
De regels voor derdengelden bij advocaten zijn bepaald in de Verordening op de administratie en de financiële integriteit (Vafi) van de Nederlandse Orde van Advocaten.[1]

Externe links