Telefooncel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 2 jul 2006 om 23:02.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nederlandse KPN telefooncel bij station Zwolle
Een openbare telefoon van telfort
Oude Britse telefooncel

Een telefooncel is een telefoon in een kleine afgesloten ruimte, geplaatst op een publieke plaats voor algemeen gebruik. Ze zijn vooral nuttig voor reizigers zonder mobiele telefoon en staan daarom meestal op stations en andere centrale plaatsen.

Geschiedenis

Na de invoering van de telefoonnetten in 1881 zijn er nauwelijks openbare telefoons in Nederland. Wel zijn er zogenaamde 'Spreekcellen', een soort hokje met een losse telefoon. Spreekcellen zijn er eerst alleen op de spoorweg- en tramstations, maar later ook in grote postkantoren en in andere openbare gelegenheden. Zo werd bijvoorbeeld in 1903, tijdens een grote paardententoonstelling op het Haagse Malieveld tijdelijke dergelijke spreekcellen opgesteld.

In 1931 werd de eerste straattelefooncel in Nederland geplaatst op het Valeriusplein in Amsterdam. Deze telefooncel leek qua model een beetje op de Engelse rode telefooncel, maar was beige van kleur. Er is er nog maar één van, deze telefooncel is te bewonderen in het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Munt versus kaart

In de meeste steden en dorpen zijn tegenwoordig wel een of meer telefooncellen. Telefooncellen met muntinworp zijn sterk gevoelig voor vandalisme en beroving; op diverse manieren is in de loop der tijd geprobeerd hier iets aan te doen, met name door de telefoonkaart in te voeren zodat er in de cellen geen geld meer aanwezig was. De komst en de snelle verbreiding van de mobiele telefoon heeft het belang van telefooncellen als communicatiemiddelen echter sterk doen afnemen.

In Nederland beheren de KPN en telfort openbare telefoons.

Trivia

In 2002 is er een film uitgebracht die zich afspeelt in een telefooncel, Phonebooth, met in de hoofdrol Colin Farrell, Forest Whitaker & Kiefer Sutherland .

Verwante trefwoorden

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)