Spellbinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige tekstverwerker, zie Spellbinder (tekstverwerker).
Spellbinder
Genre Sciencefiction
Speelduur 24 minuten
Hoofdrollen Zbych Trofimiuk
Gosia Piotrowska
Heather Mitchell
Brian Rooney
Michela Noonan
Krzysztof Kumor
Regie Noel Price
Scenario Mark Shirrefs & John Thomson
Land van oorsprong Australië & Polen
Taal Engels
Productie
Producent Noel Price
Uitzendingen
Start 25 september 1995
Einde 7 november 1995
Afleveringen 26
Netwerk of omroep Nine Network
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Spellbinder is een 26-delige Australisch/Poolse sciencefictiontelevisieserie, geproduceerd door Film Australia & Telewizja Polska in samenwerking met Australian Children's Television Foundation. De serie werd uitgezonden in 1995.

Na deze serie is het vervolg Spellbinder 2: Land of the Dragon Lord in 1998 opgenomen. Deze serie werd geproduceerd in samenwerking met China.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie vertelt het verhaal van Paul Reynolds en zijn vrienden die in Sydney, Australië, wonen. Op een schoolexcursie in de Blue Mountains komt Paul door een ongeluk terecht in een parallelle wereld. De wereld is gelijkaardig aan de onze, maar primitiever van aard. De televisieserie speelt zich zowel in de parallelle wereld (eerste dertien afleveringen) als in de wereld waarin we leven (aflevering 14 tot en met 26).

Paul probeert zich zo goed mogelijk staande te houden in deze nieuwe wereld, waarin de primitieve bevolking blijkt te worden geregeerd door zogenaamde Spellbinders. Deze Spellbinders hebben ontdekt hoe ze statische elektriciteit kunnen opwekken en manipuleren. Deze elektriciteit is de belangrijkste energiebron en wordt opgeslagen in oranje kristallen, een soort van batterijen. Ze gebruiken dit om zich voor te doen als magiërs. Met name de Spellbinder Ashka, die in het geheim een staatsgreep plant tegen haar meesters, de regenten, is erg in Paul en zijn wereld geïnteresseerd. Ze probeert via Paul sterkere wapens en technologie in handen te krijgen om zo de macht over te kunnen nemen.

Paul krijgt hulp van een boerenmeisje genaamd Riana en een oudere Spellbinder genaamd Correon. Ook proberen zijn vrienden in onze wereld hem terug te halen. Dit lukt uiteindelijk, maar Riana en Ashka belanden hierdoor ook in Paul’s wereld. Ashka maakt van deze gelegenheid gebruik om een sterker energiepak te bemachtigen. Paul kan haar uiteindelijk ontmaskeren, en ze wordt als gevangene teruggestuurd naar haar eigen wereld.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De serie is in 1995 opgenomen. De opnamen vonden plaats zowel in Australië waar "Paul's World" afspeelt, als in Polen waar "Riana's World" zich afspeelt. Een markant feit is dat er ook in de wereld van de Spellbinders Engels wordt gesproken. Aangezien de opnamen in deze parallelle wereld gedraaid werden in Polen, bevatten vele namen in deze wereld Oost-Europese klanken.

In de serie wordt vaak gebruikgemaakt van de chromakeytechnologie, bijvoorbeeld voor het laten vliegen van de luchtschepen van de Spellbinders of het weergeven van energieballen.

De wereld van de Spellbinders[bewerken | brontekst bewerken]

Over de wereld van de Spellbinders is weinig bekend. In de serie wordt hier ook niet veel over uitgeweid en de geschiedenis van de Spellbinders komt slechts af en toe ter sprake.

De Spellbinders hadden lang geleden een zeer geavanceerde maatschappij qua technologie, hoewel hun dagelijkse leven in vergelijking met onze wereld nog steeds erg simpel was. Zo wonen ze in kastelen en is landbouw nog altijd de primaire voedselbron. Op een bepaald ogenblik gebeurde er echter een ramp waardoor veel van de kennis verloren is gegaan. Deze ramp staat nu bekend als “de duisternis”. De vroegere technologieën worden nog wel gebruikt, maar worden amper verder ontwikkeld bij gebrek aan fundamentele kennis. In de serie laat men uitschijnen dat de oude Spellbinders hier zelf voor verantwoordelijk zijn. Na de ramp ontstond rond de leefruimte van de Spellbinders een niemandsland waar niets kon groeien en niemand kon overleven.

Zoals bij alle heersers, wordt deze energie meestal voor goede dingen gebruikt, terwijl sommigen (Spellbinder Ashka) deze misbruikt. Spellbinders beschikken over energiepakken, waarmee sterke elektrische ontladingen, onder de vorm van energieballen, opgewekt kunnen worden, en magische ogen, een soort gsm's. Verder hebben ze luchtschepen die vliegen met behulp van een magnetisch veld. Ze gebruiken deze technologie om de inwoners van hun wereld te laten denken dat ze tovenaars zijn. Slechts een enkeling mag de ware toedracht kennen en leerling worden van een spellbinder. Sinds De Duisternis hebben de huidige spellbinders echter nog maar beperkte kennis over hun eigen technologie. Alle technologie van Spellbinders wordt van stroom voorzien door krachtstenen; stenen die werken als een soort batterijen.

De spellbinderwereld wordt geregeerd door een raad van drie regenten.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/Actrice
Paul Reynolds Zbych Trofimiuk
Riana Gosia Piotrowska
Alex Katsonis Brian Rooney
Katrina Muggleton Michela Noonan
Brian Reynolds Andrew McFarlane
Ashka Heather Mitchell
Correon Krzysztof Kumor
Gryvon Rafał Zwierz

Nevenpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/Actrice
Luka Joachim Lamża
Marna Hanna Dunowska
Zander Piotr Adamczyk
Arla Julia Biczysko
Clayhill Summoner Stanislaw Brejdygant
Jal Erland Buchan
Christine Reynolds Georgina Fisher
Bron Andrzej Grabarczyk
Maran Sława Michalewska
Mrs. Muggleton Judy Morris

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Titel
1 The Big Bang
2 Where Am I
3 Finding The Way Home
4 It Isn't Magic, It's Science
5 Secrets
6 Show Me Your World
7 The Gunpowder Plot
8 Secrets Of The Spellbinders
9 The Labyrinth
10 Desperate Measures
11 The Centre Of Power
12 Spellbinder Jack
13 The Final Challenge
14 Lost and Found
15 Hospitality
16 Breakout
17 The Trojan Toffee Trolley
18 Run!
19 Reunions
20 Alien Invasion
21 Hunt For Ashka
22 Clowning Around
23 High Tech Power Suit
24 A Spellbinder In The House
25 Breakfast Of Champions
26 Flight

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]