Sperwer (vliegtuig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sperwer
Sperwer
Algemeen
Rol Drone / AUV
Afmetingen
Lengte 3,5 m
Hoogte 1,2 m
Spanwijdte 4,2 m
Gewicht
Leeggewicht 275 kg
Max. gewicht 330 kg
Krachtbron
Motor(en) 1× tweetakt benzinemotor
Vermogen 65 pk of 48 kW
Prestaties
Topsnelheid 240 km/h
Actieradius 180 km
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Tweetakt benzinemotor van een Sperwer. Collectie Nederlands Artillerie Museum

De Sperwer is de naam van een onbemand verkenningsvliegtuig. Eind jaren negentig werden door de Koninklijke Landmacht 34 Sperwers aangeschaft voor een totaalbedrag van 180 miljoen gulden; dat is ca. 2,5 miljoen euro per stuk. Ze werden gebouwd door het Franse bedrijf SAGEM en bleken door vele mankementen niet erg betrouwbaar te zijn.

De Sperwer werd sinds 31 december 2006 wordt gebruikt door de Nederlandse strijdkrachten tijdens hun missie in Uruzgan in Afghanistan.[1] Dit onbemande, radiobestuurde vliegtuigje met een spanwijdte van ongeveer vier meter wordt gebruikt om van grote hoogte met ingebouwde camera's video-opnames te maken van potentiële doelen of bedreigende situaties.[1] De beelden worden doorgeseind naar een basisstation. De drone kan zo'n vier uur in de lucht blijven.[1] Ze zouden volgens het Ministerie van Defensie worden ingezet om bermbommen op te sporen.

Bij de operaties in Afghanistan zijn enkele Sperwers neergestort.[2] In juli 2008 werd nog een aantal Sperwers naar Uruzgan overgevlogen per Antonov 225-transportvliegtuig.

Op 30 juni 2011 maakte defensie bekend te stoppen met de Sperwer en stapt over op de ScanEagle.[3]