Sperwer (vliegtuig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sperwer B

De Sperwer is de naam van een onbemand verkenningsvliegtuig dat sinds begin 2007 wordt gebruikt door de Nederlandse strijdkrachten tijdens hun missie in Uruzgan in Afghanistan. Dit onbemande, radiobestuurde vliegtuigje met een spanwijdte van ongeveer vier meter wordt gebruikt om van grote hoogte met ingebouwde camera's video-opnames te maken van potentiële doelen of bedreigende situaties. De beelden worden doorgeseind naar een basisstation. Op 30 juni 2011 werd bekend dat defensie stopt met de Sperwer en overstapt op de ScanEagle.[1]

Eind jaren negentig werden door de Koninklijke Landmacht 34 Sperwers aangeschaft voor een totaalbedrag van 180 miljoen gulden; dat is ca. 2,5 miljoen euro per stuk. Ze werden gebouwd door het Franse bedrijf SAGEM en bleken door vele mankementen niet erg betrouwbaar te zijn.

Bij de operaties in Afghanistan zijn enkele Sperwers neergestort[2]. In juli 2008 werden nog een aantal Sperwers naar Uruzgan overgevlogen per Antonov 225 transportvliegtuig. Ze zouden volgens het Ministerie van Defensie worden ingezet om bermbommen op te sporen.

Noten[bewerken]

  1. Defensie dumpt Sperwer PowNed, 30 juni 2011
  2. NRC Handelsblad, 25 mei 2007