Naar inhoud springen

Gemsbok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spiesbok)
Gemsbok
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Gemsbok
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie:Bovidae (Holhoornigen)
Geslacht:Oryx (Oryxen)
Soort
Oryx gazella
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Capra gazella
Gemsbok
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gemsbok op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De gemsbok of spiesbok (Oryx gazella) is een evenhoevig zoogdier uit de familie van de holhoornigen (Bovidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Capra gazella in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus in de tiende editie van Systema naturae.[2] De soort wordt tot de informele groep van de antilopen gerekend. Hij komt voor in Afrika in droge streken als de Kalahari en de Namib-woestijn.

De vacht is zandbruin met een zwarte streep laag op de flank. De kop, oren, buik en poten zijn contrasterend zwart en wit. De staart is zwart. Op hun kop hebben ze geringde hoorns. Ze hebben een brede snuit, met een rij forse snijtanden, geschikt voor het eten van taaie grassen. De lichaamslengte bedraagt 160 tot 240 cm, de staartlengte 45 tot 90 cm en het gewicht 100 tot 210 kg.

Gemsbokken zijn graseters. Ze kunnen weken leven zonder water te drinken, omdat ze dit kunnen vasthouden. Ze nemen ook vocht op uit voedsel. De urine is zeer geconcentreerd. Ze leven in kuddes van maximaal 25 dieren, vooral bestaande uit vrouwtjes met jongen en een paar mannetjes.

Voortplanting

[bewerken | brontekst bewerken]

Na een draagtijd van 260 tot 300 dagen wordt er een enkel kalf geboren, dat zich de eerste tijd in de buurt van de kudde verborgen houdt en geregeld door de moeder wordt bezocht om te worden gezoogd tot een leeftijd van 6 weken.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in het zuidwesten van Afrika in savannes en woestijnen.

In het verleden werd de Oost-Afrikaanse oryx of beisa (Oryx beisa), die voorkomt van Tanzania tot Ethiopië, als een aparte soort gezien. Tegenwoordig worden Oryx gazella en Oryx beisa tot dezelfde soort gerekend.