Spirula spirula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spirula spirula
Spirula fg2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Cephalopoda (Inktvissen)
Orde:Spirulida
Familie:Spirulidae
Geslacht:Spirula
Soort
Spirula spirula
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Spirula spirula op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spirula spirula op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Spirula spirula is een soort in de taxonomische indeling van de inktvissen, een klasse dieren die tot de stam der weekdieren (Mollusca) behoort. De inktvis komt uit het geslacht Spirula en behoort tot de familie Spirulidae. Spirula spirula werd in 1758 beschreven door Linnaeus.[1]

Kenmerken[bewerken]

In hun lichaam zit een gewonden, gekamerde schelp, die als drijflichaam dienstdoet om het dier met de kop omlaag in het water te laten hangen. Het dier heeft een lichtgevend orgaan op de rugkant van zijn lichaam.

Leefwijze[bewerken]

Deze inktvis komt enkel in zout water voor en is in staat om van kleur te veranderen. Hij beweegt zich voort door water in zijn mantel te pompen en het er via de sifon weer krachtig uit te persen. De inktvis is een carnivoor en zijn voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften, weekdieren en planktondiertjes, die ze met de zuignappen op hun korte grijparmen vangen. Na hun dood stijgt de schelp soms naar de oppervlakte, zodat wind en stroming er vat op hebben, waardoor ze vaak op het strand belanden.

Verspreiding en leefwijze[bewerken]

Deze soort komt voor in de warme delen van de Atlantische Oceaan op diepten tot 2000 meter.