Spoorlijn Čadca – Zwardoń

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn 129
Čadca (Slowakije) – Zwardoń (Polen)
Spoorlijn Čadca – Zwardoń op de kaart
Totale lengte21 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorHongaarse Staatsspoorwegen (MAV)
Huidige statusIn dienst
GeëlektrificeerdGeëlektrificeerd
Aantal sporen1
BaanvaksnelheidČadcaSkalité: 100 km/h
• Skalité – landsgrens: 70 km/u
Treindienst doorŽeleznice Slovenskej republiky (ŽSR)

De Slowaakse spoorlijn Čadca-Zwardoń (lijn 129) is een belangrijke spoorverbinding tussen Slowakije en Polen. In Čadca splitst ze af, van de lijn KošiceŽilinaBohumín, en klimt ze steil in het Beskiden-gebergte, op weg naar het Poolse spoorwegnet alwaar het buitenlandse grensstation Zwardoń de terminus is. Deze lijn is enkelsporig en maakt deel uit van de Pan-Europese corridor nummer VI.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Čierne pri Čadci zastávka
Station Skalité-Serafínov
Het grensstation Zwardoń in Polen

De lijn werd op 3 november 1884 in dienst gesteld door de Hongaarse Staatsspoorwegen (MAV). Voor rekening van deze onderneming werd de exploitatie overgenomen door de particuliere maatschappij: Kaschau-Oderberger Bahn (KsOd).

In 1938, tijdens de grensconflicten tussen Tsjecho-Slowakije en Polen, bezette Polen grote delen van deze lijn op Tsjecho-Slowaaks grondgebied. In 1939 werd het bezet gebied teruggegeven aan Slowakije, maar in 1945 werd de lijn opnieuw door Polen bezet en slechts in 1947 teruggegeven. Haar technische toestand leed zwaar onder de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Nadien werd ze op Slowaakse grondgebied hersteld, doch slechts tot aan het Slowaakse grensstation: Skalité-Serafínov. Pas in 1991 werd het grensoverschrijdende traject hersteld en op 1 juni 1992 reed na jarenlange onderbreking de eerste trein opnieuw voorbij de landsgrens. Nadien werd de lijn geëlektrificeerd en de werkzaamheden dienaangaande waren in 2002 voltooid.

Anno 2023 rijden er binnenlandse treinen naar Žilina, Liptovský Mikuláš en naar het station Poprad-Tatry, evenals internationale treinen van Žilina naar Katowice en Krakau. Ook voor het goederenvervoer is deze lijn van groot belang.

Lijnsnelheid[bewerken | brontekst bewerken]

De maximumsnelheid bedraagt:

  • Čadca – Skalité: 100 km/h,
  • Skalité – landsgrens: 70 km/h.

Stations en stopplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Railway line 129 (Slovakia) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.