Spoorlijn Bratislava–Komárno

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn 131
Bratislava – Komárno
Totale lengte97 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Geopend17november 1896
Huidige statusin gebruik
Geëlektrificeerdneen
Aantal sporen1
Baanvaksnelheid80 km/u

De spoorlijn Bratislava - Komárno (lijn 131) is in het uiterste zuidwesten van Slowakije gelegen en haar tracé loopt ongeveer parallel met de Donau. Het grootste deel van deze lijn is niet geëlektrificeerd. Ze is enkelsporing en verbindt de hoofdstad Bratislava met de steden Dunajská Streda en Komárno waar overwegend Hongaars gesproken wordt. De lijn heeft een lengte van 97 kilometer en de maximum snelheid bedraagt 80 km/uur.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Dunajská Streda in 1930

De spoorlijn werd aanvankelijk -in de tweede helft van de 19de eeuw- in afzonderlijke delen door twee verschillende maatschappijen in bedrijf genomen. Het eerste deel omvatte het traject Bratislava - Dunajská Streda dat op 23 augustus 1895 in dienst werd gesteld. De tweede sectie, van Dunajská Streda naar Komárno, werd ruim een jaar later geopend: op 17 november 1896. De twee ondernemingen fusioneerden in 1903 en zodoende ontstond de lokale spoorlijn Bratislava–Komárno. Door haar totstandkoming werd het landbouwgebied in het zuidwesten van Slowakije ontsloten. De plaatselijke toestand vergde bovendien de aanleg van een regionale lijn van Komárom (Hongarije) naar Nové Zámky via Komárno.

De lijn Komárno - Nové Zámky werd geopend in 1910. In datzelfde jaar werd in Komárno ter vervanging van de toenmalige halte een nieuw station gebouwd, dat op 10 mei 1910 zijn eerste passagiers verwelkomde. Dit nieuwe station lag ongeveer 150 meter verwijderd van het oorspronkelijke.[1]

In die tijd lag het station Bratislava-Nivy (in het oosten van Bratislava) aan de oorsprong van de lijn. In 1962 werd een omleiding aangelegd die toeliet het station Bratislava-Nové Mesto (ten noorden van het oude stadscentrum) te bedienen in plaats van de halte Bratislava-Nivy. Nog later werd het station Bratislava hlavná stanica het nieuwe beginpunt van de lijn.

Vanaf 4 maart 2012 tot december 2020 werd het vervoer verzorgd door de onderneming RegioJet. Deze gebruikte verscheidene motorstellen die voorheen in Duitsland hun dienst reeds hadden bewezen. Vanaf september 2019 reed er ook een dubbeldektrein[2] met een Siemens-locomotief. Sedert de beëindiging van het RegioJet-contract op 13 december 2020 is het vervoersbedrijf RegioJet vervangen door de samenwerkende maatschappijen Slowaakse Spoorwegen (ZSSK) en Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB), die tot 2023 gezamenlijk de dienst op de lijn verzekeren.

Stations en haltes[bewerken | brontekst bewerken]

Stations en haltes op de lijn: [3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Railway line 131 (Slovakia) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.