Spoorlijn Hildesheim - Goslar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
DB 1773
Hildesheim - Goslar
Spoorlijn Hildesheim - Goslar op de kaart
Totale lengte53,4 km
Aangelegd door
Magdeburg-Halberstädter Eisenbahn
Braunschweigische Eisenbahn
Geopend
Hildesheim - Grauhof: 19 mei 1875
Grauhof - Goslar: 1 mei 1883
Huidige statusin gebruik
Type treinRE, RB
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen2
Baanvaksnelheid
Hildesheim - Grauhof: 120 km/h
Grauhof - Goslar: 100 km/h
Kantelbaktreinen: 160 km/h
Beveiliging of treinbeïnvloedingPZB
Treindienst doorerixx
NordWestBahn
Traject
dvÜST DB 1770 van Nordstemmen
dv-SHI2rvSHI2gl-
ddBHF-LdKBHFa-MvSBHF-R 40,6 Hildesheim Hbf
v-STRvÜSTrdSTR
dvÜSTdSTRldABZql DB 1770 naar Lehrte
dvSTR-STRl DB 1772 naar Groß Gleidingen
HST 43,2 Hildesheim Ost
WBRÜCKE1 Innerste
edBHF 46,9 Marienburg (Han)
exdKBSTaqedABZgrd Kalischacht Hildesia
BHF 50,7 Groß Düngen
ABZgr DB 1822 naar Bad Gandersheim
eHST 54,6 Hockeln
v-SHI2grd
vBHFd 59,3 Derneburg (Han)
dSHI2rxledSHI2g+rd DB 1823 naar Seesen
eABZgl DB 1923 naar Salzgitter-Drütte opgebroken
SKRZ-Au 7E45
SKRZ-Au 39
WBRÜCKE1 Innerste
BHF 65,5 Baddeckenstedt
exdENDEaqedABZgrd suikerfabriek
vSTRo-STR+rd DB 1940 van Holzminden
vBHFd 75,3 Salzgitter-Ringelheim
vÜSTd
vSTR-STRld DB 1940 naar Helmstedt
eBHF 80,7 Othfresen
exdENDEaqedABZgrd suikerfabriek
edABZglexdENDEeqd Zeche Fortuna
eHST 85,4 Dörnten
eABZgl+l DB 1934 van Vienenburg Rbf
ev-SHI2grd
vexBHF-eBHFd 89,3 Grauhof
evSTRr-STRd DB 1935 naar Langelsheim
vSTR+r-STRd DB 1930 van Neuekrug-Hahausen
vÜSTd
vBHFd 94,0 Goslar
vSHI2g+l-d DB 1932 naar Vienenburg

De spoorlijn Hildesheim - Goslar is een 53 kilometer lange, dubbelsporige en niet geëlektrificeerde spoorlijn ten noorden van de Harz. De lijn verbindt overwegend de toeristische regio in de Nordharz (Goslar, Bad Harzburg en Wernigerode) met Hildesheim en is als spoorlijn 1773 onder beheer van DB Netze. Op de volledige lijn rijdt de vervoerder erixx, die Bad Harzburg via Goslar met Hannover Hauptbahnhof verbindt. De belangrijkste tussenhalte en knooppunt van de spoorlijn is het station Salzgitter-Ringelheim.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hildesheim Hauptbahnhof in 2005

De spoorlijn verloopt vanuit Hildesheim in zuidoostelijke richting. De af en toe gebruikte naam "Innerstebahn" kan leidde tot verwarring met de verder stroomopwaarts gelegen "Innerstetalbahn" en wordt officieel niet gebruikt. In Groß Düngen takt de Lammetalbahn af, in Derneburg was het met de voormalige spoorlijn Braunschweig - Seesen van de Braunschweiger Landeseisenbahn verbonden. De lijn loopt verder via Baddeckenstedt en kruist bij station Salzgitter-Ringelheim de spoorlijn Braunschweig - Kreiensen. Ongeveer bij Othfresen verlaat de lijn de rivier de Innerste en stijgt via het voormalige spoorknooppunt Grauhof naar Goslar op.

Over bijna de gehele lengte loopt de lijn parallel aan de Innerste.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vernieuwde perron richting Goslar van het station Salzgitter-Ringelheim (2007)
Overwegwachthuisje Hockeln (2011)
Station Goslar in 2022

Nog voordat in 1867 de grenzen tussen de landen Hannover, Brunswijk en Pruisen vervielen, onderzocht de Magdeburg-Halberstädter Eisenbahn (MHE) een verbinding van Halberstadt naar het westen. Het eerst doel was, via Vienenburg een aansluiting in de richting van Kreiensen te krijgen. De spoorlijn Halberstadt - Vienenburg werd in 1869 geopend. Vanaf Vienenburg werden tussen 1875 en 1877 spoorlijnen via Grauhof naar Langelsheim evenals naar Neuekrug-Hahausen alsook de Innerstetalbahn naar Clausthal-Zellerfeld gebouwd.

Ongeveer gelijktijdig onderzocht de Hannover-Altenbekener Eisenbahn-Gesellschaft (HAE) een aansluiting naar het oosten, die buiten de steden Hannover en Braunschweig zal lopen. Ze bouwde tot 1975 de Weserbahn van Löhne via Hamelen naar Elze, waar aansluiting is via de Hannoverse Zuidlijn op de spoorlijn Lehrte - Nordstemmen naar Hildesheim. De HAE sloot een overeenkomst met de MHE, een spoorlijn naar Grauhof te bouwen en daar op een spoorlijn aan te sluiten. De HAE kwam toen in financieel zwaar weer, zodat het project door de MHE overgenomen moest worden. Op 19 mei 1875 werd voor het goederenverkeer de lijn Hildesheim via Grauhof naar Vienenburg voor goederenverkeer geopend, het reizigersverkeer volgde op 30 juni. Op 1 mei 1883 kon de Braunschweigische Eisenbahn, de geprivatiseerde opvolger van de Braunschweigische Staatseisenbahn, de verlenging naar Goslar in gebruik nemen. Gelijktijdig werd de lijn tussen Goslar en Langelsheim gesloten.

De spoorlijn werd snel onderdeel van de langeafstandsverbinding uit Nederland en het noorden van Westfalen via Löhne, Hildesheim en Halberstadt naar Halle en Leipzig, deze treinen reden verder naar Polen en het huidige Tsjechië. Het goederenverkeer nam de directe verbinding van Grauhof naar Vienenburg, het zwakkere reizigersverkeer reed bij voorkeur via Goslar, vanaf 1912 ook verder naar Bad Harsburg en Wernigerode. Hierbij kwamen langzaam de toenemende treinen voor vakantiegangers uit Hamburg en Bremen via Hannover naar Goslar, die ook rijtuigen had via Halberstadt naar Berlijn.

Door de Duitse deling verviel het doorgangsverkeer. In 1956 werd de spoorlijn van Grauhof naar Vienenburg gesloten. De noordelijke verbindingen van de Harz met D-treinen en later Interregio's naar Hannover en Hamburg bleven behouden.

Reizigersverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1996 bestaat er met de hertracering van de spoorlijn Heudeber-Danstedt - Vienenburg weer een aansluiting naar Halberstadt en Halle (Saale). Deze lijn werd vanaf het begin met de RE-lijn Hannover - Goslar - Halberstadt - Halle (Saale) bediend. Door de Expo 2000 werd de lijn Goslar - Hildesheim voor kantelbaktreinen verbouwd, sindsdien rijden er op deze verbinding dieseltreinstellen van het type Baureihe 612. Daarnaast zijn er verdere regionale treinen van Bad Harzburg naar Hannover, die behalve Groß Düngen alle stations bedienen. Het station Groß Düngen wordt alleen door treinen bediend die naar Bodenburg rijden en enkele treinen in de ochtend naar Hildesheim. Reizigers van Groß Düngen naar Goslar moeten dus via Hildesheim reizen. Het interregioverkeer werd na de Expo stopgezet, hierdoor rijden er alleen nog regionale treinen op de lijn. Beide lijnen reden tussen Hannover en Bad Harzburg eenmaal per twee uur. Door de kantelbaktechniek en een verschillend aantal tussenstops kon men niet een dekkende uurfrequentie bereiken.

Vanaf de dienstregelingswissel in december 2014 rijden de Regional-Express-treinen Halle - Hannover niet verder dan Goslar. Het OV-bureau van Nedersaksen (LNVG) rechtvaardigde deze beslissing door toename van efficiëntie op deze lijn door het inzetten van één type trein zonder kantelbaktechniek. Als tegentrein werd elk uur een Regional-Express-trein Bad Harzburg - Hannover ingezet, die in Goslar goede aansluiting op de trein naar Halle heeft.[1] De Europese aanbesteding Dieselnetz Niedersachsen Südost (DINSO) won OHE-dochter erixx de exploitatie van de Regional-Express-lijnen. De onderneming exploiteert vanaf december 2014 de lijn voor 15 jaar met dieseltreinen van het type LINT 54 uit de treinstellenpool van de LNVG.[2]

De volgende treinseries maken gebruik van deze spoorlijn:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 10 Regional-Express (Erixx) Hannover HbfHildesheim HbfSalzgitter-RingelheimGoslarBad Harzburg
RB 79 Regionalbahn (NordWestBahn) Hildesheim HbfBodenburg

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de volgende plaatsen is of was er een aansluiting op de volgende spoorlijnen:

Hildesheim
DB 1770, spoorlijn tussen Lehrte en Nordstemmen
DB 1772, spoorlijn tussen Hildesheim en Groß Gleidingen
Groß Düngen
DB 1822, spoorlijn tussen Bad Gandersheim en Groß Düngen
Derneburg (Han)
DB 1823, spoorlijn tussen Derneburg en Seesen
DB 1923, spoorlijn tussen Salzgitter-Drütte en Derneburg
Salzgitter-Ringelheim
DB 1940, spoorlijn tussen Helmstedt en Holzminden
Grauhof
DB 1934, spoorlijn tussen Vienenburg en Grauhof
DB 1935, spoorlijn tussen Grauhof en Langelsheim
Goslar
DB 1930, spoorlijn tussen Neuekrug-Hahausen en Goslar
DB 1932, spoorlijn tussen Vienenburg en Goslar

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]