Naar inhoud springen

Spoorlijn Moldava nad Bodvou – Medzev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn 168
Moldava nad Bodvou – Medzev
Spoorlijn Moldava nad Bodvou – Medzev op de kaart
Totale lengte15,358 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorKassa-Tornai helyi érdekú vasut
Geopend1 augustus 1894.
Huidige statusIn dienst voor goederenverkeer.
GeëlektrificeerdNiet geëlektrificeerd.
Aantal sporen1
Baanvaksnelheid50 km/u
Treindienst doorŽSR

De spoorlijn Moldava nad Bodvou – Medzev (lijnnummer 168) is een regionale enkelsporige niet-geëlektrificeerde lijn in het zuidoosten van Slowakije die Moldava nad Bodvou en Medzev met elkaar verbindt. Op de regionale spoorkaart is deze lijn aangeduid met het nummer 32.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn Moldava nad Bodvou – Medzev ligt in het zuidoosten van Slowakije, en sluit aan op de lijn Košice- Zvolen.
Station Jasov.

De aansluiting van Medzev op het spoorwegnet was slechts mogelijk na de aanleg van de lijn van Barca naar Turňa nad Bodvou via Moldava nad Bodvou. De verbinding tussen het mijnstadje Medzev en Moldava nad Bodvou leidt door de vlakke Bodva-vallei[1] en werd op 1 augustus 1894 in gebruik werd genomen, samen met de aftakking naar Baňa Lucia.

Voorafgaand aan de ingebruikname werd de lijn op 26 augustus 1893 door het Hongaarse Ministerie van Handel in concessie gegeven aan de Kassa-Tornai helyi érdekú vasut (vertaald: "Lokale spoorweg Kaschau-Torna").

Na de ineenstorting van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk in oktober 1918 en de oprichting van de nieuwe staat Tsjecho-Slowakije, werd de lijn overgedragen aan de nieuw opgerichte Tsjechoslowaakse Staatsspoorwegen (ČSD). Vanaf de jaren 1930 gebruikte de ČSD moderne motortreinen, wat een aanzienlijke verkorting van de reistijd impliceerde. In de zomerdienstregeling van 1938 stonden zeven treinparen vermeld.

Na de Eerste Scheidsrechterlijke Uitspraak van Wenen (1938) keerden de overwegend door Hongaren bevolkte gebieden nabij de grensstreek tussen Tsjecho-Slowakije en Hongarije (en dus ook de spoorlijn tussen Moldava nad Bodvou en het voor de gelegenheid nieuw aangelegde grensstation Ferenctelep), terug naar Hongarije. De exploitant van de overgehevelde route werd opnieuw (tot 1945) de MÁV (Hongaarse Staatsspoorwegen).

Vanaf die grenswijziging exploiteerde de Slowaakse Spoorweg Slovenské železnice (SŽ) het korte resterende Slowaakse gedeelte als een eilandje tussen de andere lijnen. In de zomerdienstregeling van 1941 reden twee paar grensoverschrijdende passagierstreinen tussen Moldava nad Bodvou en Medzev, waarbij het verblijf op het grensstation Ferenctelep gewoonlijk ongeveer een half uur duurde.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de route opnieuw geïntegreerd in het netwerk van de heropgerichte Tsjechoslowaakse Staatsspoorwegen (ČSD). In de jaren 1950 reden maximaal tien paar passagierstreinen per dag.

Op 1 januari 1993 werd de spoorlijn Moldava nad Bodvou – Medzev, als gevolg van de ontbinding van Tsjecho-Slowakije, overgedragen aan de nieuw opgerichte maatschappij: Spoorwegen van de Slowaakse Republiek (ŽSR).

Op 2 februari 2003 beëindigde de ŽSR de dienst van de passagierstreinen. De laatste jaardienst (jaar 2002) telde vijf paar reizigerstreinen per dag. De reistijd tussen Moldava nad Bodvou en Medzev bedroeg toen 28 minuten.

Lijn 168 blijft in dienst voor goederenverkeer: in hoofdzaak voor het vervoer van hout (boomstammen).

In 2015 werd bij de halte Moldava nad Bodvou mesto een moderne overstaphalte voor het bus/treinverkeer gebouwd. Sedertdien hebben de passagierstreinen die voorheen van Košice naar Turňa nad Bodvou reden, ook een halte in Moldava nad Bodvou mesto.

Stations en haltes[bewerken | brontekst bewerken]

Station Moldava nad Bodvou mesto:
overstapplaats tussen bus en trein.
Afstandspunt Station/stopplaats Commentaar
0,000 Moldava nad Bodvou • Vertakking naar spoorlijn 160 (Zvolen – Košice).
• Werkzetel van de treindienstleider.
1,300 Moldava nad Bodvou mesto Overstapstation tussen openbare autobussen en treinen.
5,491 Debraď
10,181 Jasov
12,760 Počkaj
• Vertakking naar Baňa Lucia.
• Voormalige staatsgrens Hongarije/Slowakije (1938-1944)
15,358 Medzev

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Railway line 168 (Slovakia) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.