Spoorlijn Nové Zámky – Zlaté Moravce

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn 151
Nové Zámky – Zlaté Moravce
Spoorlijn Nové Zámky – Zlaté Moravce op de kaart
Totale lengte55 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Geopend1895
Huidige statusin gebruik
GeëlektrificeerdNové Zámky – Úľany nad Žitavou: 25 kV 50 Hz
Baanvaksnelheidafhankelijk van het traject: 80 à 100 km/u
Treindienst doorŽSR

De spoorlijn Nové Zámky – Zlaté Moravce (lijn nummer 151) is een secundaire spoorlijn in Slowakije die Nové Zámky en Zlaté Moravce via Vráble met elkaar verbindt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door vertegenwoordigers van Zlaté Moravce werd reeds in 1871 een spoorwegverbinding met Nové Zámky gevraagd, en ipso facto ook met het Hongaarse spoorwegnet (MÁV). Doch aanvankelijk werd de spoorlijn in de richting Nové Zámky slechts goedgekeurd voor een deel van de route, met name tot Šurany. Dit gebeurde pas in 1893, 22 jaar na de eerste aanvraag. In 1895 werd de uitbreiding in noordelijke richting, naar Topoľčianky, toegestaan.

De lijn loopt door een vlak gebied en er waren er geen buitengewone vereisten. Er werden 87 brugconstructies gebouwd.

De werken voor de aanleg van het traject Šurany - Zlaté Moravce begonnen op 7 september 1894 en de eerste passagiers bereikten Topoľčianky op 21 september 1895.

Tijdens het interbellum ging de eerste president van Tsjecho-Slowakije, Tomáš Masaryk (° 1850 - † 1937) op vakantie in Topoľčianky. Voor zijn vervoer maakte hij gebruik van de spoorweg en reed hij met de presidentiële trein via spoorlijn 151.

In Úľany nad Žitavou:

Het traject tussen Šurany en Úľany nad Žitavou wordt zodoende bereden door treinen van de beide lijnen. Om die reden maakt deze sectie anno 2023 deel uit van de geëlektrificeerde hoofdlijn Nové Zámky - Zvolen.

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Station Nové Zámky

Aangezien de exploitatiekosten van lijn 151 groter waren dan de inkomsten, werd het reizigersverkeer er op 2 februari 2003 opgeschort. Dit leidde tot klachten van ontevreden gebruikers en buurtbewoners en bijgevolg werd het personenvervoer op 15 juni 2003 gedeeltelijk hersteld.

De goederentreinen op lijn 151 vervoeren in hoofdzaak hout (boomstammen) en landbouwgewassen. Het laden van deze producten geschiedt voor het merendeel in Topoľčianky en Zlaté Moravce.

Stations en stopplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Šurany
Station Maňa
Reizigerstrein in station Zlaté Moravce

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Railway line 151 (Slovakia) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.