Spoorlijn Trenčianska Teplá – Vlársky priesmyk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn 123 (Slowakije)
Trenčianska Teplá - Vlársky priesmyk
Spoorlijn Trenčianska Teplá – Vlársky priesmyk op de kaart
Totale lengte12,649 km km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Geopend28 oktober 1888
Huidige statusIn dienst
GeëlektrificeerdNiet geëlektrificeerd
Aantal sporen1
Baanvaksnelheid70 km/u
Grensovergang van Horné Srnie - Brug over de Vlár aan de Tsjechisch-Slowaakse grens.jpg

De spoorlijn Trenčianska Teplá - Vlársky priesmyk (lijn 123) is een enkelsporige niet-geëlektrificeerde spoorlijn in Slowakije. Ze verbindt Trenčianska Teplá via de Vlárapas[1] [vertaling 1] met de grensovergang Horné Srnie (Slowakije), en verder met Brumov-Bylnice, Veselí nad Moravou en Brno (Moravië), in Tsjechië.

De lengte van deze spoorweg -ook Vlára-lijn genoemd- is op het Slowaakse grondgebied 12,649 kilometer en de maximum toegelaten snelheid bedraagt 70 km/u.

Ter hoogte van de grensovergang "Horné Srnie" en "Vlársky priesmyk" sluit deze lijn aan, op de Tsjechische lijn naar Brno. De totale lengte van het begin tot het einde, van Trenčianska Teplá tot Brno, bedraagt 179 km.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van oudsher lag er een weg van het toeristische natuurgebied Považia[3] (Slowakije) naar Moravië langsheen de Vlára-rivier. De aanleg van de spoorlijn die Trenčianska Teplá via de Vlárapas met Brno verbindt, bevestigt het belang van dit dal. De lijn werd aangelegd in de jaren 1880 en uitgebaat door de Oostenrijks-Hongaarse Staatsspoorwegmaatschappij (StEG).[4]

Het traject Trenčianska Teplá - Uherský Brod (Tsjechië) werd op 28 oktober 1888 in gebruik genomen. Ten tijde van de aanleg waren er -benevens de hoger genoemde lijn- nog de volgende verbindingen tussen het toenmalige Koninkrijk Hongarije en Moravië:

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

De grensovergang ter hoogte van Vlárský průsmyk (Tsjechië) en Horné Srnie (Slowakije).
Vertakking naar de lijnen:
Vertakking naar lijn 124 (Trenčianska Teplá - Lednické Rovne)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]