Spoorwegen in IJsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Momenteel rijden er geen treinen op IJsland, echter in vroeger jaren waren er drie spoorlijnen op IJsland. Plannen voor een spoorlijn met reizigersvervoer waren er tussen 1906 en 1931. Een van deze plannen betrof een spoorlijn van Reykjavík naar Selfoss.

Historische spoorlijnen[bewerken]

Havenlijn Reykjavík[bewerken]

In 1913 werd een smalspoorlijn met een spoorbreedte van 900 mm en twee in totaal 12 kilometer lange trajecten in gebruik genomen. Aanleiding van de aanleg van deze spoorlijnen was de uitbreiding van de haven van Reykjavik. Een lijn voerde van de haven naar Öskjuhlið, de andere naar Skólavörðuholt. Deze spoorlijn diende uitsluitend voor het vervoer van goederen. Na het beëindigen van de aanleg van de lijn in 1917 bleef de lijn tot 1928 in gebruik. Voor de exploitatie had men de beschikking over twee bij Lokomotivfabrik Arnold Jung al in 1892 gebouwde stoomlocomotieven.

Oorspronkelijk waren deze locs gebouwd voor R. Dolberg in Rostock. Locomotief nummer 129 werd op 19 mei 1892 en locomotief nummer 130 werd op 3 juni 1892 door Jung afgeleverd. Beide locs werden in 1910 verkocht aan N.C. Momberg in Denemarken, en kregen toen een nieuwe stoomketel (loc 129 ketel 1592 en loc 130 ketel 1591). In 1913 arriveerden beide locomotieven op IJsland. Beide locs zijn bewaard gebleven als monument.

Loc 129 die de naam „Minør“ kreeg staat als monument in de haven van Reykjavik en loc 130 die de naam „Pionér“ kreeg staat opgesteld in het openluchtmuseum Árbæjarsafn in Reykjavik. Hiermee is IJsland het enige land ter wereld zijn die soortgelijke locomotieven als origineel museumstuk heeft bewaard, in de meeste landen is van de eerste locomotief die er dienst heeft gedaan geen origineel exemplaar meer aanwezig, maar een nagebouwd exemplaar.

Trivia[bewerken]

Op locomotief 130 is de fabrieksplaat van de nieuwbouwketel aangebracht, waardoor de indruk zou kunnen ontstaan dat het hier zou gaan om de originele fabrieksplaat.

Minør[bewerken]

Pionér[bewerken]

Korpúlfsstaðir[bewerken]

Op een boerderij nabij Korpúlfsstaðir werd in de jaren 30 een veldspoor met een breedte van 600 mm aangelegd. Op deze lijn waren geen locomotieven in dienst, de wagons werden met spierkracht verplaatst. De lijn was in 1993 nog steeds in gebruik, echter de boerderij in Korpúlfsstaðir is inmiddels gesloten, en vervangen door een golfbaan en een school. Van de spoorlijn is niets meer aanwezig.

Kárahnjúkar[bewerken]

Tussen 2003 en 2009 werd in het oosten van IJsland de waterkrachtcentrale Kárahnjúkavirkjun gebouwd door de Italiaanse aannemer Impregilo. Voorafgaand aan de bouw werd door Impregilo een smalspoorbaan gehuurd, aangelegd en geëxploiteerd met diesellocs. Na het beëindigen van de werkzaamheden werd de spoorlijn afgebroken en weer verscheept naar Italië. Op dit traject gebeurde ook het enige spoorwegongeval met lichamelijk letsel op IJsland. Een trein, beladen met cement, kwam in botsing met een trein die op dat moment bouwvakkers vervoerde. Bij dit ongeval raakten drie werknemers gewond.

Recente plannen[bewerken]

Er bestaan plannen om de hoofdstad Reykjavík met de Luchthaven Keflavík door een 50 kilometer lange geëlektrificeerde normaalspoorlijn te verbinden. Deze plannen stammen uit de periode voor IJslandse bankencrisis in 2008. Deze plannen staan sinds 2014 weer op de agenda.[1]

Weblinks[bewerken]