Sportpark Leeuwarderweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sportpark Leeuwarderweg
Toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg
Toegangspoort van het sportpark aan de Leeuwarderweg
Plaats Sneek, Nederland
Geopend 1928
Architect(en) Jan de Kok
Bespelers LSC 1890
Portaal  Portaalicoon   Sport

Sportpark Leeuwarderweg (bouwjaar 1928) is een sportpark in het noorden van de stad Sneek en een van de rijksmonumenten in de gemeente Sneek.

Historie[bewerken]

Het sportcomplex werd ontworpen door de Sneker gemeentearchitect Jan de Kok. In 1928 werd het officieel in gebruik genomen. Het sportpark is vernoemd naar de naast gelegen doorgaande weg richting Leeuwarden, de Leeuwarderweg. De grond voor het nieuwe sportpark werd indertijd beschikbaar gesteld door het Old Burger Weeshuis uit Sneek. Deze organisatie financierde ook de bouw van de kantine, kleedkamers, directiekamer, tribune enzovoorts. De gebouwen zijn allemaal ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. De tribune van het sportpark aan de Leeuwarderweg is in 1999 voor ongeveer anderhalf miljoen gulden gerestaureerd en werd op 14 september 1999 aangewezen als rijksmonument. Het tribunegebouw is sterk kubistisch van vorm, volgens kenners uniek binnen de Amsterdamse School.[1] Ook de toegangspoort werd aangewezen als een rijksmonument.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

De Duitsers maakten in de oorlogsjaren hardnekkig jacht op alle mannen beneden de leeftijd van 50 jaar. Tijdens een oefenwedstrijd tussen Noord en West hielden de Duitsers een razzia op het Sportpark Leeuwarderweg.[2]

LSC 1890[bewerken]

Sinds de beginjaren van het sportpark maakt voetbalvereniging LSC 1890 gebruik van de velden. Oorspronkelijk maakte de vereniging, een fusieclub van verenigingen Lycurgus en Sparta, gebruik van het voetbalveld waar de huidige Veemarkt staat. Dit veld moest echter wijken voor de dagelijkse veehandel, waardoor in 1928 een verhuizing naar het Sportpark Leeuwarderweg werd gerealiseerd.