St Andrew Square

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
St Andrew Square
Het plein in 2008
Geografische informatie
Locatie       New Town, Edinburgh, Vlag van Schotland Schotland
Coördinaten 55° 57′ NB, 3° 12′ WL
Zijstraten George Street, Multrees Walk, North St Andrew Street, North St David Street, South St Andrew Street, South St David Street, West Register Street
Algemene informatie
Aangelegd in 1772
Opvallende gebouwen Melville Monument, Dundas House
Detailkaart
St Andrew Square (Edinburgh)
St Andrew Square
Portaal  Portaalicoon   Steden

St Andrew Square is een plein met park in het midden in de New Town van Edinburgh, Schotland. Het plein ligt aan het oostelijke uiteinde van George Street.

De aanleg van het plein begon in 1772, als eerste deel van New Town, ontworpen door James Craig. Al na zes jaar na voltooiing werd het plein een van de meest gewilde woonlocaties van de stad. Aan het eind van de negentiende eeuw werd St Andrew Square het commerciële centrum van de stad. Het grootste deel van het plein werd vroeger ingenomen door kantoren van grote banken en verzekeringsmaatschappijen, wat het tot een van de belangrijkste financiële centra in Schotland maakte. Eens was St Andrew Square het rijkste gebied van deze grootte in heel Schotland.

De tuinen zijn eigendom van een aantal private partijen en behoren tot de collectie van New Town Gardens. In 2008 werden ze opengesteld voor publiek en ze worden beheerd door Essential Edinburgh.

Aan het plein zijn diverse winkels, waaronder het luxe warenhuis Harvey Nichols en het winkelgebied Multrees Walk. Daarnaast bevinden zich aan het plein The Edinburgh Grand Hotel, appartementen, en een reeks restaurants en bars van Londense ketens, zoals Hawksmoor, Drake & Morgan, Dishoom en The Ivy.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

St Andrew Square is jarenlang een transportknooppunt. Het oorspronkelijke busstation werd in 2000 afgebroken en in 2003 werd een modern vervangend busstation geopend. Dit ligt ten oosten van het plein en het wordt bediend door verschillende langeafstandsbusbedrijven, zoals Scottish Citylink en Stagecoach East Scotland. Lokale busdiensten stoppen aan de westkant van het plein, aan de North St David Street en de South St David Street.

Aan de oostkant van het plein ligt het eilandplatform van de tramhalte St Andrew Square. Het is de dichtstbijzijnde halte voor het treinstation Edinburgh Waverley, dat ongeveer 250 meter naar het zuiden ligt, en voor het busstation van Edinburgh, dat 50 meter naar het noorden ligt. De Edinburgh Trams rijden vanaf hier westwaarts via Princes Street naar Edinburgh Airport of noordwaarts naar Leith en Newhaven.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie St Andrew Square van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.