Stadshal (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadshal van Gent
De Stadshal
Locatie
Locatie Emile Braunplein, Gent
Start bouw 2010
Bouw gereed 2012
Bouwinfo
Architect Robbrecht & Daem & mjvanhee
Eigenaar Stad Gent
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Stadshal van Gent is een grote, open luifelconstructie op het Emile Braunplein in het historische centrum van Gent. Het maakt deel uit van het KoBra-project, een groter stedenbouwkundig project in het Gentse centrum dat ontworpen is door het Gentse architectenbureau Robbrecht & Daem - Marie-José Van Hee architecten met een imposant houten dakbeschot van Carpentier.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het stalen ruwbouwskelet
De Stadshal en het Belfort, augustus 2012

De Stadshal maakt deel uit van het KoBra-project, een grondige heraanleg van de Gentse pleinen en openbare ruimtes van het historische centrum. Het omvat onder andere de heraanleg van de Korenmarkt en het Emile Braunplein. Het masterplan werd ontworpen door Robbrecht & Daem - Marie-José Van Hee architecten en de uitvoering ervan gebeurde tussen 2009 en 2012.

De hal overkapt een deel van de publieke ruimte tussen het nieuwe Emile Braunparkje en de Poeljemarkt naast het stadhuis van Gent. In een ondergrondse verdieping, onder de plek waar de hal staat, bevinden zich een brasserie, publiek sanitair, artiestenloges en een fietsenstalling voor zo'n 200 fietsen.

De overkapping bestaat uit een stalen constructie die op 4 betonnen sokkels rust, die 40 meter overspant. Deze sokkels bevatten 2 liften en leidingkokers naar de ondergrondse verdieping. De overkapping zelf is bedekt met een afwerking van Afrormosia-hout, dat na verloop van tijd zal vergrijzen. In het dak zitten 1 600 kleine raampjes, die zorgen voor een dynamische lichtinval.[1] De architectuur ervan bevat verwijzingen naar de omliggende gebouwen, onder meer naar de ongelijke nokhoogtes van de daken van het schepenhuis van Gedele en de Lakenhal als een grote overdekte ruimte.

Toen de Stadshal gereedkwam in 2012 werd becijferd dat deze in totaal 3,7 miljoen euro gekost heeft.[2]

Klokke Roeland[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de Stadshal staat een betonnen sokkel waarin Klokke Roeland - feitelijk de Grote Triomfante, een van de drie klokken die in 1659 uit de klokkespijs van de oorspronkelijke Klokke Roeland hergoten werden door klokkenmaker Pieter Hemony - hangt. De sokkel bevindt zich naast de sacristie van de Sint-Niklaaskerk en is gemaakt uit beton. Oorspronkelijk ging deze uit glas bestaan, maar nabije inwoners vreesden voor geluidsoverlast en daarom werd gekozen voor een betonnen versie.[3] De sokkel bevat ook een lift naar de fietsenstalling op de ondergrondse verdieping.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Mathildisklok er in zou komen. Deze was gegoten om in de beiaard van het Belfort terecht te komen, maar door stabiliteitsproblemen met de toren (er vertonen zich barsten) zou de klok te zwaar zijn en te veel trillingen veroorzaken wanneer deze zou luiden. De sokkel was dus een soort compromis om de klok toch nog een plaats te geven.

Doch, de beiaardkring die de Mathildisklok financierde stelde haar veto omdat zij vreesde dat eens de klok in de sokkel terechtkomt zij nooit meer in het Belfort zal komen te hangen. Als vervanging werd voor Klokke Roeland geopteerd. Deze bevond zich voor de werken ook reeds op het plein.

Kritiek en standpunt UNESCO[bewerken | brontekst bewerken]

Het project, met in het bijzonder uiteraard de Stadshal zelf maar ook de betonnen kloksokkel, heeft geleid tot heel wat kritiek uit verschillende hoeken. Het project zou volgens sommigen wegens de moderne vormgeving niet passen in de historische omgeving. Ook het feit dat de Renaissancegevel van het Stadhuis aan het oog onttrokken is vanaf het Emiel Braunplein zorgde voor enige controverse.

UNESCO liet weten te betreuren dat zij niet om raad gevraagd zijn voor deze ingrijpende verandering in een historische omgeving, waarbij het uitzicht op het Belfort fundamenteel gewijzigd wordt. Dat dit niet zo had moeten lopen erkende ook het Vlaams Parlement[4], hetgeen resulteerde in een excuusbrief namens het parlement aan het adres van de UNESCO[5] In latere persberichten stelde de erfgoedinstelling echter dat de uitzonderlijke universele waarde van het belfort en zijn omgeving niet geschonden is, hierbij verwijzend naar het voorafgaand onderzoek en naar de historische context die in de motivering werd geschetst.[6]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gentblogt.be, Aanleg dak stadshal begonnen.
  2. Stadshal kost 3,7 miljoen euro, 31 augustus 2012, Het Nieuwsblad
  3. De Gentenaar, Klokkentoren in beton tegen geluidsoverlast.
  4. Vlaamsparlement.be Reactie minister Bourgeois.
  5. De Gentenaar, UNESCO ontzet over stadshal.
  6. Het Laatste Nieuwsl, Nieuwe stadshal schendt "uitzonderlijke waarde" Gentse Belfort niet.

Zie de categorie Stadshal (Gent) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.