Stadspartij Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadspartij Den Helder
Stadspartijdenhelder.jpg
Personen
Partijvoorzitter interim Nico van Delft
Partijleider Pieter Kos
Geschiedenis
Opgericht 15 juni 1998
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Centrum
Ideologie Populisme
Website stadspartijdenhelder.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Stadspartij Den Helder (doorgaans de Stadspartij genoemd) is een lokale politieke partij in de gemeente Den Helder. De partij werd op 15 juni 1998 opgericht door onder anderen Koos van Dongen en Remmert Koster.

De partij haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 drie zetels en tijdens de verkiezingen in 2006 twee zetels. Na een afscheiding in 2007 bleven ze met één zetel vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Na de verkiezingen van maart 2010 is de partij met drie zetels vertegenwoordigd, maar door enkele in oktober 2011 overgestapte raadsleden had de partij daarna zes zetels. In mei 2013 werden drie raadsleden uit de fractie en partij gezet, zo bleven er drie zetels over.

College-deelname[bewerken]

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 behaalde de partij elf zetels en werd daarmee de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder. De partij is hierna ook in het college gekomen en leverde drie wethouders: Pieter Kos, Jacqueline van Dongen en Geurt Visser. Nadat wethouder Visser in opspraak kwam werd hij uiteindelijk ontslagen.[1] Op 14 oktober 2015 werden 5 raadsleden uit de partij gezet en sindsdien is de partij met 6 raadsleden vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Den Helder.[2] In 2018 ging de partij van zes naar twee raadsleden; Pieter Kos en Suzanne Wisgerhof. Derhalve werd Kos weer wethouder toen de partij deelnam aan een groot college van Beter voor Den Helder, CDA, VVD, Seniorenpartij, ChristenUnie en PvdA.