Standerdmolen Boekel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
(naamloos)
Standerdmolen Boekel (2008)
Standerdmolen Boekel (2008)
Basisgegevens
Plaats Boekel
Bouwjaar 1785
Type standerdmolen
Kenmerken gesloten standerdmolen
Vlucht 25,50 m
Functie korenmolen
Bestemming  Voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf
Restauraties  1969, 1989
Monumentnummer  9773
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Standerdmolen aan de Julianastraat in Boekel, in het verlengde van de brede Kerkstraat, is een gesloten standerdmolen die is ingericht als korenmolen. De molen stamt uit 1785.

In het begin van de jaren 50 werd een begin gemaakt met de sloop van de molen, omdat de eigenaar sinds ca. 1950 de activiteiten had overgebracht naar een elektrische maalderij in een loods naast de molen. Hierop volgde protest van de omwonenden. De gemeente Boekel die zelf ook de standerdmolen als monument wilde behouden kocht na langdurige onderhandelingen op 11 maart 1959 de molen. De molen staat echter na de koop op een dusdanige plaats dat de wieken bij het draaien over een deel van het erf draaien dat niet door de gemeente is aangekocht.

Na een restauratie in 1989 is de molen opnieuw maalvaardig, maar door problemen met het eigendomsrecht van de grond rond de molen wordt een proces aangespannen. Bij vonnis van december 1989 is door het gerechtshof te `s-Hertogenbosch een draaiverbod onder dwangsom opgelegd. Hierdoor mag de molen sinds die tijd niet draaien en staat hij te verkommeren. Er zijn plannen om de molen enkele meters te verplaatsen, maar ook hiertegen worden procedures aangespannen.