Stanislaus van Krakau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
11-05-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

De H. Stanislaus van Krakau

Stanislaus van Krakau (Szczepanów, 26 juli 1030 - Krakau, 8 mei 1079), eigenlijk Stanisław Szczepanowski , was van adellijke afkomst en werd in 1072 bisschop van Krakau. Stanislaus werd gedood door koning Bolesław de Wrede nadat Stanislaus de koning had geëxcommuniceerd wegens zijn oorlogsmisdaden en de voorgenomen diefstal van gronden van de Kerk. Stanislas werd vermoord terwijl hij de mis opdroeg. De reactie tegen koning Bolesław was zo hevig dat hij het land moest ontvluchten, zonder ooit terug te keren en zijn schuld leidde er toe dat hij monnik werd. Stanislaus werd een symbool van het Poolse patriottisme en nationalisme.

Stanislaus werd in 1253 heilig verklaard. Zijn feestdag is op 11 april (8 mei in Krakau). Hij is de patroon van Polen, van het aartsbisdom Krakau, van de stad Krakau, van het bisdom Płock en van soldaten in de strijd.

In Nederland komt de verwijzing naar de heilige voor bij de scouting in Culemborg, het zorgcentrum (voormalig klooster van de Zusters van Liefde) in Moergestel, en het Stanislascollege (middelbare school) in Delft.

Externe links[bewerken]